Inviterer til rådslag om fildeling

SV og Ap vil ha hjelp til å forme fildelingspolitikken.

INVITERER TIL RÅDSLAG: På mandag inviterer SV-toppene (fra venstre) May Hansen, Ågot Valle, Heidi Grande Røys, Bård Vegar Solhjell, SU-leder Mali Steiro Tronsmoen og Snorre Valen til rådslag om fildeling. Foto: Snorre Bryne
INVITERER TIL RÅDSLAG: På mandag inviterer SV-toppene (fra venstre) May Hansen, Ågot Valle, Heidi Grande Røys, Bård Vegar Solhjell, SU-leder Mali Steiro Tronsmoen og Snorre Valen til rådslag om fildeling. Foto: Snorre BryneVis mer

(Dagbladet): Ulovlig fildeling har eksistert i en årrekke, uten at man har kommet nærmere en politisk løsning på problematikken.

Nå bretter både SV og Ap opp ermene. Førstkommende mandag inviterer SV til idédugnad for å finne en velbalansert fildelingspolitikk som kan ivareta interessen til både forbrukere og rettighetshavere. Ap vurderer liknende initiativ.

— Nå må vi gå fra skyttergravene til en konstruktiv debatt om hvordan vi skal løse et stort problem. Vi må sikre at de utrolige mulighetene fildeling gir for å dele kunnskap og kultur, samtidig som opphavsrettsbestemmelser faktisk holdes og musikere og andre kunstnere og kulturarbeidere får betalt, sier kunnskapsminister og SV-nestleder Bård Vegar Solhjell til Dagbladet.

For delingskulturen
I mandagens samråd møtes aktører fra fagmiljøer, underholdningsbransje og andre interessenter for å diskutere fildelingsproblematikken. Allerede har Solhjell hatt møter med aktører som GramArt, Ifpi og Emi.

— Delingskulturen vil alltid være her, og er også noe vi oppfordrer til. Det er en del av vår sosialistiske ånd. Samtidig må vi klare å ta vare på dem som skaper åndsverk, ellers har vi ikke noe så dele, sier fornyingsminister og SV-politiker Heidi Grande Røys til Dagbladet.

Det har lenge vært vanskelig å vite hvordan de forskjellige politiske partiene stiller seg i fildelingsdebatten, og SV-politikerne er oppgitt over at folk har inntrykk av at de er «piratvennlige».

— SV er et parti som har stått kunstnerne nær, og som må sikre rettighetene til kunstnerne. Da er opphavsrettighetene helt sentralt. Men samtidig er vi i en digital tid der det foregår ulovlig fildeling. Jeg håper vi kan få til en god dialog om hvordan vi skal få bukt med den, sier Ågot Valle, stortingsrepresentant for SV.

Del av Kulturløftet II
— Det jeg tror vil være det reelle skillet mellom politiske partier framover, er de som sier vi skal lete etter løsninger, som oss, eller de som vil stenge nettet og slå ned på dem som fildeler slik man ser i Frankrike og Sverige, sier Bård Vegar Solhjell.

Kulturminister Trond Giske lanserte denne uka Kulturløftet II, der fildelingsproblematikken nevnes som eget punkt. Også Ap planlegger å invitere alle interessenter med i prosessen om å være med på å forme fildelingspolitikken.

— Så lenge premisset om at opphavsrettigheter skal ivaretas ligger i bunn, mener jeg at ambisjonen om å lage gode, digitale formidlingskanaler er veldig bra, sier Giske til Dagbladet.