DEBATT

IOC holder på privilegiene

IOC firer ikke på sin rett til å komme med fordyrende krav til OL-arrangøren.

KLAR FOR OL?: IOC kan fortsatt kreve fordyrende endringer av arrangørene av Oslo OL, hevder Stig Eidissen
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KLAR FOR OL?: IOC kan fortsatt kreve fordyrende endringer av arrangørene av Oslo OL, hevder Stig Eidissen Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

OL-etaten fremstiller IOCs siste kontraktstekst som «positive avklaringer». Realiteten er at IOC nå klargjør en risiko som ingen har vært oppmerksom på tidligere: IOC har fra den endelige søknaden leveres i januar 2015 frem til juli 2015 en rett til å gjøre fordyrende endringer i OL-arrangementet - uten noen forhandlinger overhodet.

OL-etaten skal ha poeng for kreativitet når de presenter det som «positivt» at denne risikoen tross alt ikke varer lengre enn til juli 2015 - når lekene tildeles.

I etterkant av juli 2015 og frem mot arrangementet er ordningen nøyaktig som før: IOC kan fortsatt kreve fordyrende endringer. Men da har altså arrangøren på visse vilkår en rett til å be om forhandlinger. IOC har til syvende og sist ingen plikt til å bli enig med arrangøren i disse forhandlingene.

IOC forenkler så dette i følgebrevet, og skriver at dersom endringer i øvelsesprogrammet gir «vesentlige forverringer» i OL-økonomien kreves det enighet. Det er ikke dekkende for de noe mer kompliserte realitetene i kontrakten.

Det er derfor en luftig påstand når Inge Andersen sier at IOC nå «tar bort usikkerheten som har oppstått i forbindelse med diskusjonen om endringer i øvelsesprogram eller tekniske manualer.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer