Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

IOC og idealene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OLYMPISKE IDEALER: Sigmund Lolands kronikk «IOC, pengene og idealene» (Dagbladet 14.2) belyser på en fin måte at de olympiske idealene om «at sport skal bidra til et fredelig samfunn og til å bevare den menneskelige verdighet» (art. 2 i Det olympiske charter) og å «forhindre økonomisk utnyttelse av sport og idrettsutøvere» (art. 10) i store deler av IOCs historie ikke har blitt oppfylt. Loland konkluderer blant annet med at «IOC gjør antakelig lurt i å tone ned retorikken om internasjonal fred og fordragelighet. Der blir skrittet til virkeligheten vel langt».Denne slutningen mener jeg er for bastant og baserer seg for lite på det som har skjedd i vår nære fortid. Tar man utgangspunkt i det som har skjedd etter den kalde krigen kan man faktisk komme til motsatt konklusjon. En liten gjennomgang av FNs tilnærming til sport kan illustrere dette.

FNS FOKUS PÅ sport er av relativt ny dato, men i forbindelse med IOCs 100-årsjubileum i 1994 ble FN og IOC for alvor koblet sammen. Da vedtok FN at 1994 skulle være «Det internasjonale året for sport og de olympiske idealer». FNs generalsekretær, Boutros Boutros-Ghali brukte som begrunnelse at det var nære bånd mellom det olympiske ethos og FNs fundamentale prinsipper.I en tale til arrangørene av OL i Sydney i 2000 uttalte også Kofi Annan at de olympiske idealer også er FNs idealer og at på samme måte som idrettsutøvere streber etter å ta verdensrekorder må FN og verdenssamfunnet strebe etter verdensfred. Annan fulgte opp dette med å opprette en spesialrådgiverstilling for Sport for utvikling og fred .

SPORT OG FYSISK fostring spiller i dag en viktig rolle i arbeidet for å nå FNs tusenårsmål som ble vedtatt i 2000. Et signal om det er FNs generalforsamlings vedtak i 2003 om at 2005 skulle være FNs internasjonale år for idrett og fysisk fostring. Dette året kan ses på som en videreføring av Det internasjonale året for sport og olympiske idealer som FN hadde i 1994.Et konkret samarbeidsprosjekt som retter seg direkte mot ett av tusenårsmålene er samarbeidet mellom IOC og FNs HIV/AIDS-program (UNAIDS) der OL i Aten var en viktig arena for informasjonsarbeid. Motivet var å sørge for et «sikkert mesterskap» og for å få utøverne til å bringe informasjonen videre med seg hjem etter OL.Målingen av IOCs fredsarbeid avhenger av om hva vi mener med internasjonal fred og fordragelighet. Bidrar IOC f.eks. til at FN oppnår sine tusenårsmål, kan IOC snakke høyere om internasjonal fred og fordragelighet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!