Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

IOCs feighet

Styremedlem i Den Internasjonale Olympiske Komite (IOC), Gerhard Heiberg, sier i Dagsrevyen 23. januar 2007 at «vi kan ikke tillate oss å gripe tak i enhver sak formelt». Slik bagatelliserer Heiberg på vegne av IOC de overgrep som begås av kinesiske myndigheter

Da Kina ble tildelt de Olympiske Leker var IOC innstilt på å påvirke kinesiske myndigheter. IOC ga uttrykk for at organisasjonen «har henstilt de kinesiske myndighetene om så raskt som mulig å forbedre sitt omdømme når det gjelder menneskerettigheter.

Dersom sikkerheten, logistikken eller menneskerettighetene ikke blir forbedret på en tilfredsstillende måte, må vi gripe inn.» (BBC, 24. april 2002). Gerhard Heiberg har uttalt det samme.

Flere år senere, med OL i Beijing bare måneder unna, er det dessverre lett å konstatere at IOCs fagre løfter var lite verdt. Dermed har de klart å utspille sin egen rolle. Forsøker IOC, en av de mektigste organisasjonene i internasjonal idrett, og dets norske styremedlem, bevisst å bagatellisere de overgrep som skjer i Kina for å dekke til egen unnfallenhet?

Det kan neppe karakteriseres som i god sportsånd. Ingen andre steder i verden henrettes det så mange mennesker som i Kina. Uavhengige kilder regner med at mellom 7.500 og 8.000 ble henrettet i Kina i løpet av 2006. Heller ikke på andre områder kommer Kina bra ut. Det er opp til etterforskningsmyndighetene å avgjøre om mistenkte skal få tilgang til advokat. Uavhengige undersøkelser viser at bare 30 prosent av mistenkte i kriminalsaker blir representert av en advokat. Mange steder blir enda færre representert av advokat. Personer som kritiserer kinesiske myndigheter risikerer forfølgelse og overgrep. Advokater, journalister, fagforeningsaktivister og andre lokale aktivister blir fengslet, ofte under vage tiltaler som å skulle ha «skapt uro» eller «avslørt statshemmeligheter».

Dessverre synes bruddene på menneskerettighetene heller ikke å avta selv om OL nærmer seg. Uavhengige kilder opplyser at flere enn 10.000 innbyggere har blitt tvangsutkastet på grunn av

forberedelsene til OL. Hvordan ville IOC og Heiberg reagert hvis om lag halvparten av innbyggerne i Lillehammer kommune i 1994 hadde blitt tvangsflyttet på grunn av bygging av infrastruktur til vårt eget OL-arrangement?

Det stopper ikke her: Kinesiske myndigheter er samtidig opptatt av å kunne gi et mest mulig glanset bilde av Kina når lekene åpner. I løpet av det siste året har HIV-positive, prostituerte og narkomane blitt utsatt for oppryddingskampanjer slik at Beijing kan fremstå i all sin glans. Dette kommer i tillegg til den regelmessige forfølgelsen av personer som utøver sin religion eller sitt livssyn utenom de offisielle, og statskontrollerte, trossamfunnene. I henhold til OL-charteret er målet med de olympiske leker «at idretten overalt skal tjene den harmoniske utviklingen av mennesket og underbygge utviklingen av et fredelig samfunn som er opptatt av å ivareta menneskelig verdighet». Dette hjelper lite for tilhengere av Falun Gong-bevegelsen, medlemmer av «uregistrerte» katolske kirker og protestantiske kirkesamfunn som blir utsatt for forfølgelse og urettmessig internert.

Boikott av OL er en ide som de færreste støtter. Men det haster å ta opp de menneskerettighetsbruddene som Kina i dag gjør seg skyldig i. IOC og Gerhard Heiberg må innse at innsatsen så langt ikke kvalifiserer til medalje. Det nytter ikke å vise til at IOC ikke har politiske spørsmål på dagsorden og at IOC ikke har myndighet til å overprøve et lands lover og regler. Kina bryter så grunnleggende menneskerettigheter at FN flere ganger har påpekt det. IOC og Heiberg har mistet sin troverdighet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media