IOCs reelle og himmelske verdier

Det er blåøyd å snakke om kostnader uten å diskutere skatt.

Det var for radikalt for IOC å velge et alternativ til Thomas Bach (bilde) som president for IOC. Artikkelforfatter sier OL ville kunne blitt billigere hadde IOC valgt en annen.  Foto: Aly Song / Reuters / NTB Scanpix
Det var for radikalt for IOC å velge et alternativ til Thomas Bach (bilde) som president for IOC. Artikkelforfatter sier OL ville kunne blitt billigere hadde IOC valgt en annen. Foto: Aly Song / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Meninger

En fersk Dagblad-måling 30.09. viser at «Folket sier Ja til billig OL». En av tre skal ha gått fra Nei til Ja dersom kostnadene ble redusert ved gjenbruk av flere anlegg fra Lillehammer-OL.

Ja-siden jubler selvsagt. Meningsmålingen spurte imidlertid ikke om folk lander på Nei eller Ja, hvis kontrakten om Oslo OLs juridiske og økonomiske forpliktelser overfor IOC ikke er klare før den norske komiteen sender den endelige søknaden innen januar 2015 eller om det er i tråd med norske tradisjoner at IOC slipper all skatt.

Vi får ikke rede hva det koster før 31.mai 2015, men vi vet at IOC slipper skatt. Ifølge direktør for Oslo 2022, Elin Grimsby, er komiteen i forhandlinger med IOC om kostnadene.

Det er blåøyd og det grenser til å holde unna viktig informasjon, slik jeg ser det, hvis ikke spørsmålet om skatt er inkludert. IOC driver nok ikke med seriøse forhandlinger om dette i 2014.

Hvis OL i 2022 skulle bli langt billigere og IOC skulle betale skatt, hadde Ng Ser Miang fra Singapore overtatt som president etter belgiske Jacques Rogge, og ikke tyskeren, Thomas Bach.

Miangs valgprogram var å kutte kostnadene i alle OL-arrangement, minimere OL-arrangementene, øke samarbeidet mellom de nasjonale komiteene og IOC, øke makten til delegatene, ta et alvorlig grep på doping og ulovlig vedding og fokusere på ungdom og de såkalte utviklingsland.

Det var for radikalt for IOC. Heiberg er for eksempel ikke NIFs mann i IOC, men IOCs mann i Norge. Etter norsk standard er IOC udemokratisk.

Skal OL-2022 gi etter for IOCs krav om å slippe skatt, tollavgifter, moms og merverdi før under og etter OL? Er dette i overenstemmelse med idrettens og samfunnets verdier?

Det burde vært et av spørsmålene til det norske folk i Dagbladets måling. Hvis den norske OL-komiteen setter dette som klare premisser for sin søknad, er vi flere som sier Ja til OL i 2022.

Da kan vi teste ut IOCs reelle verdier og ikke bare de himmelske.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.