iPads 4G-teknologi fungerer ikke i Norge

Innstilt på nordamerikanske frekvenser.

KNUTE PÅ TRÅDEN: Onsdag kveld lanserte Apple sin nye iPad, med støtte for 4G som et av salgspunktene. Men med mindre Apple lager tilpassede iPad-versjoner for flere europeiske land, kan norske brukere se langt etter å surfe på 4G. Her presenterer Apples Phil Schiller den nye iPaden under gårsdagens seanse i San Francisco. Foto: Robert Galbraith/Reuters/Scanpix
KNUTE PÅ TRÅDEN: Onsdag kveld lanserte Apple sin nye iPad, med støtte for 4G som et av salgspunktene. Men med mindre Apple lager tilpassede iPad-versjoner for flere europeiske land, kan norske brukere se langt etter å surfe på 4G. Her presenterer Apples Phil Schiller den nye iPaden under gårsdagens seanse i San Francisco. Foto: Robert Galbraith/Reuters/ScanpixVis mer

(Dagbladet): I går kveld norsk tid lanserte Apple den nyeste versjonen av iPad.

HD-display, raskere prosessor, 4G mobilsurfing og ikke minst lansering i Norge 23. mars fikk mange Apple-brukere til å slippe jubelbruset løs.

Men i dag kom bakrusen.

Feil frekvens Det viser seg nemlig at Apples nye hjertebarn har 4G-innstillinger som bare er kompatible med nordamerikanske frekvenser.

I USA benytter nemlig 4G LTE seg av frekvensbåndene 700 og 2100 MHz. Spesifikasjonene på Apples infosider viser at den nye iPaden er utstyrt for å være kompatibel med dette.

Hvis disse innstillingene er uendret ved norsk lansering, vil det bli vanskelig for norske brukere å surfe via 4G-nettverk.

I Norge som i mange steder i Europa benyttes nemlig frekvensbåndet 2600 MHz til 4G.

- Vil ikke fungere Her i Norge er det hittil bare Netcom som tilbyr 4G-dekning.

- Ut i fra den informasjonen som er tilgjengelig fra Apple nå, så vil ikke iPaden fungere med vårt 4G-nettverk, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus i Netcom.

- Det er litt for tidlig å konkludere ennå, før den er lansert i Norge, men vi ønsker å undersøke dette nærmere med Apple, sier Vederhus, som understreker at det likevel vil være mulighet til å surfe via 3G-nettverk.

Telenor planlegger å lansere 4G-nettverk i løpet av 2012, men vil ikke si noe om det vil kunne benyttes av iPad-brukere.

- Vi forholder oss til den informasjonen vi får av Apple. Og det er viktig at det er de som uttaler seg om hva som vil gjelde for det norske markedet, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor.

Korrigerte nettside På Apples norske nettsider sto det først at Telenor og NetCom vil levere 4G-støtte for iPad. Ifølge digi.no er ordlyden på dette endret i dag ettermiddag slik at det ikke lenger kan oppfattes slik.

Dagbladet har vært i kontakt med Apples norske kommunikasjonsbyrå, som henviser til den informasjonen som allerede finnes på Apples nettsider for den nye iPaden.