Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

IPCC har bevisbyrden

Klima er hele tiden i endring.

Faksimile Dagbladet 20. november.
Faksimile Dagbladet 20. november. Vis mer
Debattinnlegg

Marius Holm skriver i Dagbladet 20. november at undertegnede bør bevise sin hypotese om at det ikke finnes menneskeskapte klimaendringer. Dette er å snu problematikken på hodet. Det er IPCC som må bevise sine påstander. I den anledning utfordrer jeg (og flere andre) konklusjonene til IPCC. IPCC har advart mot stigende havnivå som følge av menneskeskapte klimapåvirkning.

Havnivåstigningen er på ca 3mm/år og stigningen er i tråd med temperaturøkningen etter den lille istid. Dette er relativt nøyaktige målinger/observasjoner foretatt med satellittmålinger, GPS og tidevannsobservasjoner. Det er ingenting som tyder på en ytterligere økning forårsaket av menneskeskapte tillegg som følge av issmelting eller temperaturøkning. Det finnes en del publikasjoner på dette området blant annet publisert av professor Willy Fjeldskaar. Motbevisene som Holm etterlyser finnes allerede.

Når det gjelder klimaet så er det i endring hele tiden. Et enkelt søk på nettet vil resultere i flere lærerike historier ofte med et dramatisk utfall. For eksempel døde kanskje så mye som 1/3 av Europas befolkning i årene 1315-1321 fordi klimaet plutselig forandret seg og avlingene slo fullstendig feil. Dersom IPCCs numeriske modeller skal overbevise meg må blant annet enkeltsimuleringer være i stand til å treffe på et tilstrekkelig antall slike kjente klimaendringer over et lengre tidsrom.

IPCCs hovedkonklusjon er at menneskeskapte utslipp av CO2 resulterer i økt middeltemperatur. Etter undertegnedes mening gjenstår det å bevise denne hypotesen da den fremstår oppkonstruert som følge av uheldig bruk av teoretisk modeller og ikke i samsvar med åpenbare observasjoner. Men for å kunne forholde seg til IPCCs konklusjoner på et vitenskapelig grunnlag må IPCC opplyse om nøyaktigheten til sine modeller.

Det holder ikke å påstå at man er 95 prosent sikker på at ens egne prognoser er korrekte. I mitt innlegg i Dagbladet 18. november kommenterer jeg flere interessante problemstillinger som angår klima, politikk og journalistikk.

Jeg tror både Marius Holm og Zero som organisasjon vinner mer respekt og anseelse dersom han konsentrerer seg om innhold i stedet for å komme med antydninger om manglende seriøsitet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling