iPhone 3G må aktiveres i butikk

Slutt på USA-moroa?

(Dagbladet.no):Som du kunne lese i vår livedekning av lanseringen av nye iPhone 3G i går kveld, kommer telefonen til Norge 11. juli.

Fri surfing

Det eneste som har vært sikkert lenge om den norske lanseringa, er at Netcom vil selge iPhone. Men utover å bekrefte lanseringsdatoen, har Netcom lite å fortelle. Til Dagbladet.no sier kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus at man foreløpig ikke kan si noe om pris, tilgjengelighet eller hvordan telefonen skal selges.

Om iPhone 3G blir mulig å kjøpe over nettet, eller om det vil kreves aktivering i butikk slik det vil bli gjort i USA, er derfor heller ikke kjent. Det er imidlertid klart at man maksimalt vil kunne kreve ett års binding fort privatkunder, ikke to eller tre år slik det gjøres i USA.

Aktiveres i butikk

Mer enn 10.000 nordmenn har skaffet seg den første iPhone-utgaven, de fleste fra USA der man har dratt fordel av lav dollarkurs og det faktum at tegning av abonnement og aktivering mot mobiloperatøren AT&T ikke skjer i butikk, men hjemme hos kunden via iTunes. Slik blir det ikke med nye iPhone, og dermed stenges vinduet for alle som trodde de skulle skaffe seg en billig, uaktivert 3G-iPhone på neste USA-tur.

At det likevel vil bli et marked også for «uautoriserte» iPhone 3G, er imidlertid svært sannsynlig. De ivrigste teknologientusiastene har som kjent en tendens til å finne veien rundt det industrien forsøker å sette opp av hindre for fri flyt av teknologisk moro.

Det er heller ikke gitt at Netcom blir eneste norske distributør. Verken Netcom selv, eier Telia Sonera eller Apple har villet bekrefte at avtalen er eksklusiv. Telenor er blant dem som mer enn gjerne vil tilby sine kunder iPhone:

iPhone 3G må aktiveres i butikk

- Døren vår er åpen for Apple. Vi ønsker selvsagt at våre kunder skal ha muligheten til å skaffe seg iPhone. Det er en tøff og morsom telefon. Apple har gått for flere operatører i mange av markedene de er går inn i det siste, så det er ikke overraskende om Netcoms avtale ikke er eksklusiv. Men vi vet altså ikke noe mer, sier informasjonssjef Atle Lessum til Dagbladet.no.

Ikke MMS

En liten trøst for alle som er usikre på om de kan skaffe seg en iPhone 3G, er at telefonen fortsatt har en del mangler på utstyrs- og funksjonalitetsfronten. iPhone 3G mangler fortsatt innebygd MMS-funksjonalitet. Bluetooth-funksjonene er fortsatt begrensede, det mangler foroverrettet videokamera for videochat, og det mangler mulighet til å ta opp video med kameraet som finnes - og som fortsatt bare er på 2 megaspiksler. iPhone mangler også støtte for Java og Flash.