iPhone-bakdøra er åpen

Men vi hjelper deg å lukke den.

(Dagbladet.no): Har du bedriftshemmeligheter, sensitiv epost eller annen moro du ikke vil at andre skal se på din iPhone? Og tilhører du den lille minoriteten som trodde dataene var trygge fordi du tatt deg bryet med å passordbeskytte telefonen ved hjelp av kodelås-funksjonen?

Da bør du vite at dataene dine er ikke så trygge som du kanskje trodde.

I hvert fall ikke hvis du har en 3G-iPhone med den siste 2.0-programvaren eller høyere. Et lite kjent «hull» i sikkerheten gjør det til en smal sak for uvedkommende å få tilgang til mail, SMS, kontakter og webhistorikk, skriver Gizmodo.

Favoritter

Dagbladet.no har testet påstanden, og ganske riktig: Etter at man har skjøvet «lås opp»-knappen til høyre, kommer inntastingsskjermbildet for den firesifrede sikkerhetskoden. Men hvis man i stedet for å taste koden klikker på tasten for nødandrop, som gjør det mulig å ringe fra en låst telefon, og så klikker to ganger raskt på hjem-knappen, kommer man inn på telefonens favoritter-oversikt.

Problemet er at favoritter-lista fungerer som en bakdør til mye av informasjonen og applikasjonene på iPhone.

Derfra er det mulig å ringe opp et hvilket som helst nummer i lista. Man har også adgang til adressebok og mobilsvar, og hvis en favoritter-oppføring inneholder en epostadresse, har hvem som helst adgang til Mailprogrammet. Det samme med en webadresse og Safari. Sender man en SMS til en på favoritter-lista, er man inne i SMS-applikasjonen.

Enkel løsning

BAKDØR En enkel tastekombinasjon gir uvedkommende adgang til mye av innholdet på en passordbeskyttet iPhone 3G med 2.0.2-programvare. Foto: APPLE
BAKDØR En enkel tastekombinasjon gir uvedkommende adgang til mye av innholdet på en passordbeskyttet iPhone 3G med 2.0.2-programvare. Foto: APPLE Vis mer

Så problemet er reelt nok. Men å kalle dette en «enorm sikkerhetsfeil», slik Gizmodo gjør, er nok å overdrive.

For det første er der neppe særlig mange som har passordbeskyttet telefonen sin overhodet. Problemet gjelder dessuten etter det Dagbladet.no kjenner til ikke tidligere programvareversjoner. Problemet eksisterer ikke på vår jailbreakede førstegenerasjons iPhone med versjon 1.1.3.

Feilen skal etter sigende bli rettet opp i neste firmwareoppdatering, og i mellomtiden finnes det en enkel løsning for å eliminere problemet: Bakdøra låses ved at man endrer innstillingen for «hjem-knapp» fra «telefonfavoritter» til «hjem» eller «iPod». Dette gjør du enkelt under innstillinger/generelt/hjem-knapp.

Da mister man snarveien til favoritter-sida via hjem-knappen, men har til gjengjeld en sikrere telefon.

iPhone-bakdøra er åpen