- iPhone har dårlig 3G-dekning

Svakere enn andre telefoner.

(Dagbladet.no): iPhone 3 G er en suksess, med mer enn 3 millioner solgte eksemplarer den første måneden. Men som alle som har brukt en iPhone vet, er den grensesprengende telefonen langt fra perfekt. Ikke bare har den, som Dagbladet.no skrev i går, en skummel kill-knapp.

Svakere 3G-mottak

Den viktigste forbedringen på den nye modellen regnes for å være at den har 3G, som gir vesentlig raskere mobilsurfing. Men det er kommet mye kritikk, spesielt i USA, mot telefonens 3G-mottak. Ustabilt signal og lavere surfehastighet enn på andre 3G-telefoner, er de vanligste innvendingene.

Nå har en svensk forsker lansert sin teori om hva 3G-problemet kan skyldes. Professor Claes Beckman ved høyskolen i Gävle er ekspert på mikrobølgeteknikk, og har testet Apple 3G-telefon. Han fant at de testede eksemplarene hadde lavere følsomhet enn andre 3G-telefoner.

Følsomheten ligger ifølge Beckman betydelig under verdiene som er spesifisert i 3G-standarden, som i Europa defineres av organisasjonen ETSI.

- Analysen er klokkeklar, sier professoren til Ny Teknik. Han antyder at måten iPhone 3G er konstruert på, der det ikke er kontakt mellom kretskortet og det ytre skallet, kan være en forklaring på at svakheten har unnsluppet Apples kvalitetskontroll..

- Barnesykdommer

Men etter først å ha slått fast at iPhone kommer dårligere ut enn andre telefoner, moderer Beckman seg ved å si at det kan dreie seg om helt normale barnesykdommer og «mandagseksemplarer», og at tilsvarende problemer også rammer nye modeller fra andre produsenter som Samsung, LG, Sony Ericsson og Nokia.

FOR DÅRLIG DEKNING: iPhone 3G har svakere 3G-mottak enn andre mobiltelefoner, sier svensk professor. Foto: SCANPIX
FOR DÅRLIG DEKNING: iPhone 3G har svakere 3G-mottak enn andre mobiltelefoner, sier svensk professor. Foto: SCANPIX Vis mer

- Grunnen til at det får oppmerksomhet nå, er at iPhone er så hypet, sier professoren.


Forbedringspotensiale

Det påståtte 3G-problemet er kanskje det alvorligste med den nye iPhone-modellen, men ikke det eneste. Tidligere denne uka la Ars Technica fram en liste med forslag til forbedringer som mange iPhone-brukere vil nikke gjenkjennende til.

For tungvint aktivering, tendenser til sprekkdannelser i plastskallet på baksiden, spesielt på hvite modeller, diverse svakheter ved programvaren og for dårlig 3G-mottak er blant ankepunktene.

I tillegg kunne man legge til svakheter vi pekte på med den første utgaven, og som fortsatt ikke er utbedret: For dårlig kamera, manglende MMS, ingen radio.

- iPhone har dårlig 3G-dekning