iPhone: Her er anmeldernes dom

Lekker og nyskapende, men langt fra feilfri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Fredagens iPhone-lansering i USA er omgitt av strenge sikkerhetstiltaka. Men de mest innflytelsesrike amerikanske teknologijournalistene, som Walt Mossberg i Wall Street Journal og David Pogue i New York Times, har allerede hatt telefonen til test et par uker.

ix.no

I David Pogues anmeldelse av telefonen er konklusjonen er at iPhone lever opp til mesteparten av forhåndsskrytet.

Ifølge Pogue er iPhone «revolusjonerende», men samtidig «forfeilet».

Frustrerende tastatur

«Den har substans. Den har stil. Den gjør ting ingen mobiltelefon har gjort før, og den mangler funksjoner du finner på selv de enkleste mobiltelefoner», skriver den innflytelsesrike teknologianmelderen.

Walt Mossberg i Wall Street Journal mener telefonen er et gjennombrudd for håndholdte datamaskiner, men har er frustrert over det virtuelle tastaturet på berøringsskjermen: Etter tre dager hadde han lyst til å «kaste telefonen i veggen».

Pogue er heller ikke overvettes imponert over det virtuelle tastaturet. «Å taste de bittesmå, virtuelle tastene er frustrerende, særlig til å begynne med», skriver Pogue. Men smart programvare som foreslår ord for deg gjør jobben enklere, og hvis man bare stoler på «the force» går det etterhvert mye bedre, ifølge New York Times-anmelderen.

Programvaren best

LEKKER, MEN IKKE PERFEKT: En iPhone-modell frister i et butikkvindu. Men hvorfor har den ikke MMS?, spør anmelderne. Foto: AP/SCANPIX
LEKKER, MEN IKKE PERFEKT: En iPhone-modell frister i et butikkvindu. Men hvorfor har den ikke MMS?, spør anmelderne. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Anmelderne er begeistret for telefonens slanke formfaktor og elegante utseende, og trekker fram den raske, elegante og brukervennlige programvaren som telefonens største fortrinn. iPhone betjenes utelukkene med fingrene på berøringsskjermen, og de krøkkete små menyene man er vant til fra andre smarttelefoner, glimrer helt med sitt fravær.

Pogue er også begeistret for at man slipper den trege byråkratiske prosessen med utfylling av skjemaer og annet i mobilbutikken - du kjøper telefonen som et hvilket som helst annet Apple-produkt, og gjør registreringen selv hjemme via iTunes (der man må han en konto for å aktivere telefonen).

iPod-funksjonaliteten, epost og ikke minst websurfing med nettleseren Safari er «fantastisk», ifølge Pogue.

Integrasjonen av Google Maps imponerer også - skjønt fraværet av GPS er et stort minus.

Mangler MMS

På minussiden nevner Pogue at enkelte funksjoner er for vanskelig tilgjengelige på den tasteløse telefonen. Noe så enkelt som å ringe et nummer kan kreve inntil seks operasjoner: Vekke telefonen, åpne skjermlåsen, gå til startsiden, åpne telefonprogrammet, bla gjennom telefonlisten og tappe et navn for å ringe.

Mossberg påpeker at samtalekvaliteten er akseptabel, men ikke imponerende

Anmelderne påpeker at iPhone mangler chatteprogram, plass til minnekort og stemmestyrt oppringing. At tredjeparts leverandører ikke kan levere programmer til iPhone, men bare små web-widgets, er også et minus.

Og hvem selger telefoner i 2007 som ikke kan sende MMS?

Ifølge Pogue tar iPhone bra bilder (det kan ikke ta opp video) med det to megapikslers kameraet, men bildene kan altså ikke sendes som bildemeldinger til andre telefoner.

Videre får iPhone pepper av alle som har testet den AT&T-nettverket den er låst til - det er slett ikke blant de beste i USA. Fraværet av 3G for raskere nettsurfing er også et stort minus: AT&Ts EDGE-nettverk er «uutholdelig langsomt» ifølge Pogue.

Sofistikert og visjonær

En stor trøst er imidlertid at man kan surfe med Wi-Fi. Og Pogues konklusjon er positiv:

«Selv i versjon 1.0 er iPhone det mest sofistikerte, visjonære stykket forbrukerelektronikk som er kommet på flere år. Den gjør mange ting så bra, på en så gledelig enkel måte, at man har lett for å tilgi dens mangler.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer