Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

iPod-dokk uten en tråd

Vi har testet Zeppelin Air.

TRÅDLØS: Bowers & Wilkins' Zeppelin Air er en imponerende iPod-høyttaler, med trådløs funksjonalitet som gjør selve dokken nesten overflødig. Alle foto: B&W
TRÅDLØS: Bowers & Wilkins' Zeppelin Air er en imponerende iPod-høyttaler, med trådløs funksjonalitet som gjør selve dokken nesten overflødig. Alle foto: B&W Vis mer

Trenger vi egentlig flere iPod-dokker nå? Stadig flere hjemlige musikkduppeditter støtter trådløs strømming av musikk fra din PC/Mac, en musikkserver eller nettbaserte tjenester som Spotify og Wimp, ofte også i kombinasjon med internettradio, FM og/eller DAB.

Det betyr at epoken da det var om å gjøre å fysisk koble til en iPod eller iPhone for å spille av musikkfiler, trolig går mot sin slutt.

Dette har man, i det minste et stykke på vei, tatt konsekvensen av hos den engelske høyttalerprodusenten Bowers & Wilkins. Den oppgraderte versjonen av den luksuriøse musikkspilleren Zeppelin, nå under navnet Zeppelin Air, er en av de første enhetene av denne typen som støtter avspilling av musikk ved hjelp av AirPlay, Apples standard for trådløs overføring av lyd.

Det betyr at Zeppelin Air ikke bare er en iPod-dokk, men også kan spille av musikk trådløst via hjemmenettverket, fra en Mac, PC, iPod, iPhone eller iPad.

Her beveger Bowers & Wilkins seg delvis inn i markedet til produkter som Sonos og Logitech Squeezebox. Men Zeppelin Air mangler disses fleksibilitet og bredde i funksjonalitet.

iPod-dokk på steroider
Zeppelin Air har verken FM-radio, DAB eller innebygde funksjoner for nettradio og andre tjenester. Den er en ren avspiller med smart, trådløs funksjonalitet. Her snakker vi om en iPod-dokk på steroider, såvel design- og prismessig, som kvalitetsmessig. Prislappen havner fort rundt 5000 kroner, men for det får du også et av de aller flotteste produktene i dette segmentet.

Designmessig er Zeppelin et elsk-eller-hat-objekt.

MØBLERT HJEM: Zeppelin Air er en vellydende pryd for bokhylla, særlig om du liker Bang & Olufsen-liknende designgrep.
MØBLERT HJEM: Zeppelin Air er en vellydende pryd for bokhylla, særlig om du liker Bang & Olufsen-liknende designgrep. Vis mer

Jeg tror jeg liker den. Min bedre halvdel synes den er småharry, med sine blanke metalldetaljer og ikke utpreget diskrete linjer. Men alle som har sans for Bang & Olufsens designspråk, vil nikke anerkjennende til tankegangen bak Zeppelin (skjønt danskenes egen Beosound 8 tar det enda et hakk lenger). Designet signaliserer eksklusivitet og modernitet, men peker samtidig tilbake til luftskipets klassiske linjer. Selv den lille fjernkontrollen tar med seg formspråket.

Men ikke alt virker like gjennomtenkt fra designer Morten Warrens side.

For mange Zeppelin Air-eiere vil den trådløse funksjonen trolig føre til at dokkingarmen i blank metallfinish blir stående tom. Hvorfor skal jeg sette en iPhone eller iPod i dokken, når jeg like godt kan strømme til den og bruke telefonen eller iPoden som fjernkontroll? Dokkingløsningen kunne med fordel vært mer diskret, eventuelt mulig å fjerne.

Knotete oppsett
Oppsettet av den trådløse funksjonaliteten involverte tidligere tilkobling mellom Zeppelin og Mac/PC med Ethernetkabel. Det er denne framgangsmåten som er beskrevet i manualen som fulgte med mitt testeksemplar, men en representant for B&W beskrev en enklere metode, som nå også finnes i en oppdatert utgave av bruksanvisningen. Her oppretter du med ett trykk på Zeppelin et eget trådløst nettverk, som du så kobler deg på fra Mac/PC, før du via nettleseren skriver inn IP-adressen til Zeppelin, og oppretter forbindelsen mellom den og ditt trådløse hjemmenettverk.

Men det midlertidige netteverket Zeppelin oppretter må være pjuskete greier. Hjemme hos meg dukket deg ikke opp på Macen i naborommet før jeg flyttet Zeppelin nærmere. I Firefox dukket det så opp advarsler om sikkerhetsunntak, og en skummel dialogboks som nok kunne skremt mange mindre avanserte brukere fra å gå videre. Jeg fikk da Zeppelin på nett, men særlig elegant og brukervennlig er oppsettet ikke.

Støtter HD-lyd
Er du først på nett, bør du sørge for at forbindelsen er solid, for å unngå ustabil overføring. AirPlay støtter ikke bare avspilling av såkalte tapsfrie filer (med lyd i cd-kvalitet), men helt opp til 24/96-filer i masterkvalitet. Men vær klar over at iTunes ikke strømmer filene i høyere kvalitet enn vanlig cd-kvalitet. Vil du høre på hd-filer i full oppløsning, må du koble Zeppelin til med USB eller Ethernet. Ved siden av de to nevnte er det også minijack AUX-inngang, som også fungerer som digital inngang (med optisk TOSLINK innerst), og en komponentinngang, mellom de to bassportene på baksiden. 

Å spille av lyd via AirPlay, går ellers så det suser, enten du bruker iTunes, Wimp/Spotify eller andre applikasjoner. AirPlay opererer på systemnivå, og krever derfor ikke at det enkelte program er kompatibelt. Forutsetningen er bare at du først har valgt Zeppelin Air som avspiller i iTunes. Dermed kan du sette igang Wimp, eller nettradio, eller iTunes, fra en av dine bærbare epledingser med iOS4, og ut av Zeppelin flyter musikken.

MASSE BASS: To bakoverrettede bassporter gir imponerende bass, men det blir overkant om Zeppelin står inne i en bokhylle eller tett mot bakvegg.
MASSE BASS: To bakoverrettede bassporter gir imponerende bass, men det blir overkant om Zeppelin står inne i en bokhylle eller tett mot bakvegg. Vis mer

Det skulle vel være unødvendig å si at hvis du ikke er i besittelse av et eple-produkt av nyere dato, eller mimimum en PC med iTunes, er denne løsningen - og dermed Zeppelin Air - ikke for deg. Da er en USB-tilkobling eneste mulighet for å få lyd i boksen.

Bassfest
Det finnes mange velspillende bokser i dette segmentet. Jeg har ikke testet forgjengeren Zeppelin, men sammenliknet lillebror Zeppelin mini med Sonos S5 i 2010. Den fikk trekk for manglende nettfunksjonalitet, men låt svært solid. Storebror låter, ikke overraskende, vesentlig bedre. Hvert av den fem høyttalerelementene drives av en dedikert klasse d-forsterker, og både elementer, signalprosessor og DAC (digital/analog-konvertering) er oppgradert. Også selve tilkoblingen er gjort heldigital, slik at all prosessering foregår i Zeppelin.

Det låter imponerende, om ikke nødvendigvis utpreget nøytralt.

SÆRLIG IKKE om du plasserer Zeppelin Air i en bokhylle eller tett mot en vegg. Med to velvoksne bassrefleksporter som fyrer bakover, blir basstrykket fort i overkant. Får den stå fritt, noen desimeter ut fra veggen, leverer den derimot en imponerende bassgjengivelse. Lydbildet er ganske oppløst og detaljert, om ikke på et nivå du kan forvente fra et bra steroanlegg.

I likhet med konkurrerende bokser fra Geneva, Sonos, Harman, Bose, og en rekke andre produsenter, låter Zeppelin Air svært imponerede for størrelsen. Den kan nesten erstatte steroanlegget - særlig hvis du er mindre opptatt av tredimensjonalitet i lydbildet og audiofile mikrodetaljer. Volum og bass er mer enn tilstrekkelig til å holde festen i gang, diskanten sylskarp.

Best i klassen?
Bowers & Wilkins hevder ubeskjedent at Zeppelin Air er iPod-dokken med aller best lyd. Den er utvilsomt blant de beste i klassen, men når sant skal sies, er det vanskelig å si hvilken av de dyreste spillerne i dette segmentet som låter aller best - særlig når man ikke har alle til test samtidig.

ZEPPELIN AIR har omtrent de samme styrkene («imponerende» bass og diskant, volum og trøkk, brukbart åpent og luftig lydbilde) og de samme svakhetene (noe mer skviset mellomtone, svak holografi og stereoseparasjon) som flere av de andre jeg har testet. Man må trolig opp til en Geneva L, til dobbelt så mye penger, for å finne noe som er åpenbart bedre.

DIGITAL: Hvter av de fem høyttalerelementene drives av en egen klasse D-forsterker.
DIGITAL: Hvter av de fem høyttalerelementene drives av en egen klasse D-forsterker. Vis mer

Til syvende og sist blir valget mer et spørsmål om hva du foretrekker design- og funksjonsmessig, enn om ren lydkvalitet. Zeppelin Air scorer høyt på design og lyd, men noe lavere på funksjonalitet.

TOM ARM: Muligheten til å spille musikk trådløst, gjør at dokkingarmen fort blir stående tom.
TOM ARM: Muligheten til å spille musikk trådløst, gjør at dokkingarmen fort blir stående tom. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media