Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- IQ kan gå ned uten at vi blir dummere

Intelligensekspert nyanserer avisoppslagene om at «tv gjør norske gutter dummere».

NYANSERER: Intelligensekspert Jon Martin Sundet peker på mange mulige faktorer for nedgang på IQ-score. Foto: Kerstin Mertens / Samfoto
NYANSERER: Intelligensekspert Jon Martin Sundet peker på mange mulige faktorer for nedgang på IQ-score. Foto: Kerstin Mertens / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskningen som konkluderer med at norske gutter har blitt dummere av tv-titting, ble først slått stort opp i Dagens Næringsliv fredag og senere omtalt i de fleste norske medier.

Også Dagbladet omtalte forskningsartikkelen fra Frisch-senteret, som finner en sammenheng mellom tilgang på kabel-tv i barndommen og resultatet på IQ-testen som gjennomføres ved sesjon for vernepliktig ungdom i 18-årsalderen.

Artikkelen kan leses i sin helhet her.

Fra før er det kjent at IQ-scoren på sesjon, etter lang tids stigning, har gått nedover de siste årene: Fra 1992 til 2005 har snittnivået gått ned med rundt to poeng på IQ-skalaen.

- Ikke nødvendigvis dummere Professor emeritus i psykologi ved UiO Jon Martin Sundet har forsket mye på intelligens, og var i sin tid en av forskerne bak funnet om nedgangen i IQ-score. Han forteller Dagbladet at forskermiljøet lenge har spurt seg hva som kan forklare nedgangen, og at et eventuelt svar vil inneholde mange faktorer.

Sundet påpeker at artikkelforfatterne bak tv-funnet konkluderer mer forsiktig enn avisoverskriftene skulle tilsi: De mener at 12 prosent, en snau åttedel, av fallet i IQ-score kan tilskrives kabel-tv-tilgjengelighet.

Sundet forteller at andre land har andre utviklingskurver.

- Dette er en solid og grundig artikkel, og de har kanskje et poeng, men det slår meg at det ikke nevnes at en slik nedgang ikke gjenfinnes i USA, som jo var tidligere ute enn oss med utvikling av tv og annen underholdning. I USA er kurven fremdeles stigende, sier Sundet.

Han nevner også utfordringer med sesjons-dataene.

- Et annet poeng er at Forsvaret bruker gamle tester, og at ferdighetene som testes for ikke er like framtredende i samfunnet som før. Det gjelder for eksempel oppgaver i praktisk regning. Når det gjelder oppgaver i synonymforståelse, er det utfordrende at ord forandrer mening over tid. Dermed kan vi se at IQ-en går ned uten at vi nødvendigvis har blitt dummere, sier Sundet.

- Lite, men viktig - Det hadde vært relevant og spennende å se på USA også, men vi har forholdt oss til de norske data som vi har tilgang på, sier Øystein Hernæs, en av forskerne bak artikkelen.

Han er tydelig på at de ikke mener tv-tilbud i hjemkommunen forklarer alt om de dalende IQ-kurvene.

- Vårt funn er kanskje lite i den store sammenheng, men vi mener det er viktig likevel. Vi finner jo også en sammenheng mellom kabel-tv-tilgang og andelen som fullfører videregående på normert tid, noe vi mener er vel så viktig. Det sier tross alt noe om et utfall som har betydning, avslutter Hernæs.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart