IQ og klok ledelse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

IQ: I Dagbladet 5. august, tillegger psykolog Rolf Lindgren meg meninger jeg ikke har, og beskylder meg for uryddig begrepsbruk. For det første: Jeg har ikke påstått at IQ-tester er suspekte. Resultater som ikke er perfekte, er ikke ubrukelige, de bør bare ikke brukes som om de var perfekte, eller som om de sier mer enn det de faktisk gjør. Verken Einstein, Bach, eller fotballspilleren Ronaldinhio har så vidt jeg vet testet sin IQ, men blir ofte beskrevet som genier. Så kan man innvende at dette er feil bruk av begrepet, slik Anne Lene Johnsen hevder angående fotballspillere i Dagbladet 29. juli, men da må man ha en fasit å måle det mot (også fotball krever mentale ferdigheter: kreativitet og å tenke flere trekk fremover). Hvis man allerede har avgrenset begrepet «geni» til å gjelde folk med over 140 i IQ, så er det ikke rart at det er der man finner dem!

POENGET MITT er imidlertid et helt annet, eksemplifisert av Sudbø-saken. Sudbø er antagelig en intelligent kar, men noe særlig effektiv forskning ble det ikke under hans ledelse. Kanskje avhenger det av hva målet var, eller hva man legger i begrepet «effektivitet» (det presiseres ikke av Lindgren). Effektivitet: å finne fram til de midlene som står en til rådighet for mål som man holder for uproblematiske. Sosiologen og filosofen Habermas hevder slik formålsrasjonalitet må kompletteres av språklig kommunikasjon og intersubjektiv enighet om felles mål. Lindgren bruker begrepene «begavet» og «reflektert» om hverandre. Mitt poeng er nettopp at høy IQ (begavelse) ikke sikrer at en har innsikt (er reflektert) i en gitt problemstilling, eller at man i det hele tatt ser noe som et problem og er interessert i å løse det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer