IQ-testing og sakkyndighet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I DISSE DAGER

publiseres en norsk versjon av Wechsler Adult Intelligence Scale - Third Edition(WAIS-III). Dette er verdens mest brukte IQ-test, og en tidligere versjon av testen (WAIS fra 1950) brukes i dag i rettssalen som utredningsverktøy for sakkyndige. I lys av de siste måneders opphetede debatt om IQ-testing, omsorgsevne og sakkyndighet, kan det være på sin plass å si noen ord om hva WAIS-testen, som den er kalt i mediene, er ment å måle, hva den brukes til og hvorfor ulike sakkyndige kommer til ulike konklusjoner når de anvender samme test (WAIS-testen).

Etter at barnevernet i Kvenangen tidligere i år besluttet å overta omsorgen av barna til Svanhild Jensen, har WAIS-testen vært gjenstand for debatt fra ulike hold. Mediene har latt oss forstå at barnevernets beslutningsgrunnlag var Svanhild Jensens manglende evnenivå, påvist ved at hun fikk en IQ-skåre på 53. Spørsmålet man så har reist er: Har vår intelligens noe å si for hvordan vi er som omsorgsgivere?

Intelligens er begrep som mange, spesielt mediene, har vanskelig for å forholde seg til. Intelligens assosieres gjerne med den rasjonelle og kalde problemløsning, basert på logikk, uten hensyn til det emosjonelle og menneskelige. Omsorg derimot hører sammen med begreper som empati, kjærlighet, varme etc. I tillegg vegrer de fleste seg mot å få sin intelligens spesifisert. Man kan vedkjenne seg sin dårlige hukommelse, men det få som ønsker å stå frem som lite intelligente (At hukommelsen er en viktig del av intelligensen, synes ikke å vedkomme saken). «Den store IQ-testen» som ble arrangert av NRK viste likevel at det er stor interesse for fenomenet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.