Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Irak-krigen sett med soldatenes øyne

Krigsdokumentaren «The War Tapes» vant filmpris i New York.

NEW YORK (Dagbladet.no): «The War Tapes» er en dokumentar om Irak-krigen sett med amerikanske øyne.

Tre soldater har selv filmet sitt år i Irak, og filmen er satt sammen av et utvalg av tusen timer med opptak.

Filmen har nå vunnet den internasjonale dokumentarfilmkonkurransen under Tribeca filmfestival, som ble avsluttet søndag 7. mai.

Kritiske

Dagbladet.no var til stede på pressekonferansen under filmfestivalen i forrige uke, der de tre soldatene stilte sammen med initiativtager og regissør Deborah Scranton.

Steve Pink var 25 da han ble sendt til Irak. Zack Bazzi, var 24. Sistemann, Mike Moriarty, var 32 og hadde kone og to barn hjemme i New Hamsphire.

De tre viser i filmen forskjellig syn på krigen.

Moriarty og Pink er de mest patriotiske, mens Bazzi, som er født av irakiske foreldre og snakker arabisk, blant annet kritiserer at amerikanske soldater ikke lærer noe om irakisk kultur før de sendes dit.

SLIK HAN SER KRIGEN: Mike Moriarty filmet sitt år i Irak.
Foto: FRA FILMEN
SLIK HAN SER KRIGEN: Mike Moriarty filmet sitt år i Irak. Foto: FRA FILMEN Vis mer

- Alle soldater skal følge ordre. Det betyr ikke at de kan ha ulikt syn på saken, sa Bazzi til det internasjonalt sammensatte pressekorpset.

Scranton plukket ut de tre av til sammen ti soldater i en kompani som sa seg villig til å være med prosjektet. Under pressekonferansen avviste hun imidlertid at hun hadde valgt dem ut på grunn av forskjellene dem imellom.

- Det var avgjørende at de skulle fortelle sine historier med sine egne øyne. De valgte å filme det som var viktig for dem, sa Scranton.

Frustrerte

Dagbladet.no så «The War Tapes» under filmfestivalen i Tribeca. Filmen starter med en dramatisk hendelse i Falluja og er klippet sammen av opptak fra de tre soldatene.

Filmen sminker ikke situasjonen i Irak. Tvert imot får soldatenes frustrasjon over situasjonen og sin egen rolle i krigen stor plass.

- Jeg ville fortelle sannheten, sa Moriarty under pressekonferansen, med vekt på hver stavelse.

- Deborah [Scranton] fortalte oss aldri hva vi skulle filme og det siste jeg tenkte på var å tilfredsstille henne, tilla han.

Irak-krigen sett med soldatenes øyne

Filmen viser også kvinnene som venter på dem hjemme i USA, og filmen handler også om den vanskelige overgangen til familielivet etter hjemkomsten.

Kona til Michael Moriarty og kjæresten til Steve Pink forteller at de to mennene deres har forandret seg mye. De har blitt mer irritable. Moriarty har også fysiske plager og Pink har store søvnproblemer.

- Hvordan er det å høre dette, spurte en av journalistene under pressekonferansen.

- Det plager meg at jeg har blitt en dårligere ektemann, svarte Moriarty mens kona satt i salen.

Sensurert

Scranton var kontinuerlig i kontakt med soldatene underveis som året utviklet seg, og fikk vite om deres tanker og viktige hendelser underveis.

Opptakene ble sett gjennom av kapteinen i kompaniet, og Pink var den eneste som opplevde å få opptak slettet. Det gjaldt en tape fra Falluja i en skuddutveksling der flere mennesker ble drept.

Men filmen viser flere døde mennesker og en episode der en kvinne, en sivilist, løper over en vei sent på kvelden, og blir overkjørt av en amerikansk humvee.

- Det hendte jeg ønsket å kaste kameraet, fortalte Moriarty.

Politisk

Scranton og filmteamet sa at de ikke hadde ambisjoner om å lage en politisk film.

- Men jeg ville komme tettere på konflikten enn media gjør, sa Scranton om ideen om å utstyre soldater med kameraer.

- Filmen handler om konfliktene som amerikanere generelt kjemper med i forhold til Irak-krigen. Men disse soldatene kjemper dessuten i krigen. Derfor er filmen politisk i bredest mulig måte, mente Steve James.

Krigsfokusert festival

Det er ikke tilfeldig at filmen hadde offisiell première under Tribeca filmfestival.

Festivalen ble startet av Robert de Niro og filmprodusent Jane Rosenthal for å gjenreise området kulturelt og økonomisk. Tribeca ligger sør på Manhattan, like ved Ground Zero, og ble slik hardt rammet av terrorangrepene 11. september 2001.

- Vi er en festival som startet på grunn av en krigshandling, derfor vil vi trekke til oss filmer som er seriøse og handler om disse temaene, sa Rosenthal til Reuters etter prisutdelingen.

- Arbeidene som filmskapere rundt verden gjør er noen ganger ikke fortalt av media. Dette er vanskelige historier å fortelle, sa Rosenthal.

Tusen timer

Steve James er en av filmens produsenter og dessuten dens klippeansvarlige. Vanligvis klipper han bare sine egne filmer.

- Men da jeg så hvor bra opptakene fra soldatene var, bestemte jeg meg for å bli med på prosjektet. Da visste ingen at det ville ende opp med tusen timer med opptak, sier James i en bloggpost.

Han har klippet sammen halvannen times film ut fra de mange opptakene, og bedyret under pressekonferansen at han ikke hadde sensurert dramatiske eller kritiske opptak.

De tre soldatene har ikke vært med på klippeprosessen, og ga under pressekonferansen uttrykk for at de heller ikke ønsket det.

De ble også spurt om de noen gang hadde angret på at de ble med på prosjektet. «Nei», var det kontante og samstemte svaret.

Spredd via nettet

Filmen settes opp i New York i midten av mai. Dernest følger visninger i New Hampshire, som er de tre soldatenes hjemstat.

Det er ikke gjort noen avtale om visning av filmen i Norge, ifølge Robert May i filmselskapet SenArt. Filmen har i det hele tatt ingen distribusjonsavtale, men informasjonen spres i stor grad via den elektroniske jungeltelegrafen.

Nettsida har mange treff og flere laster også ned filmklipp.

- Dette startet som en grasrotfilm, med noen tusen dollar og ti kameraer, og kommer til å bli distribuert som en grasrotfilm, skriver filmskaperne på nettsida.

ENGASJERTE: Direktøren for Tribeca Filmfestival, Peter Scarlet (til venstre), ledet pressekonferansen. Soldatene fra venstre: Zack Bazzi, Steve Pink og Michael Moriarty.
KAMERAET VAR MED OVERALT: Steve Pink viser flere steder i filmen sin frustrasjon over sin egen rolle og amerikanernes motivene bak krigen.
KAMERAET VAR MED OVERALT: Mike Moriarty i strid.
VÆPNET ANGREP: Soldatenes tøffeste opplevelser er fra Falluja. En av kassettene herfra ble konfiskert av soldatenes kaptein.
VILLE FORSVARE LANDET: Mike Moriarty fortalte under pressekonferansen at terrorangrepene på USA 11. september gjorde at han vervet seg. Til høyre regissør Deborah Scranton. Hun ville ikke svare på om hun er for eller mot USAs invasjon av Irak.
SNAKKER IRAKISK: Zack Bazzi har tilsynelatende taklet året i Irak best av de tre filmende soldatene. Han ble ofte mellommann i Irak, siden han kan språket. Etter hjemkomsten har han signert kontrakt som gjør at han kan bli sendt tilbake for enda et år.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling