Irak, Norge og Dagbladet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET ER

ikke noe nytt at Dagbladet er kritisk til min utenrikspolitikk. Men avisen kan ikke skli så lettvint unna som de prøver i sin leder onsdag. Avisen overser helt hovedpoenget i min redegjørelse til Stortinget: Støtter vi - eller støtter vi ikke - den politiske prosessen som Sikkerhetsrådet har trukket opp for Irak. Den har ledet frem til interimsregjeringen Allawi og planene om valg. Jeg sier ikke at vi står foran noen lett prosess. Problemene og motforestillingene er mange. Men vi står allikevel overfor et ja-/nei-spørsmål som må besvares nå. Jeg har respekt for at man svarer nei - hvilket Dagbladet ikke har hatt mot til å gjøre. Men da må man ha tanker om hva dette alternativet består i. Heller ikke det har Dagbladet.

JEG HAR

kommet til at den prosessen Sikkerhetsrådet har trukket opp bør støttes, og dette var den bærende tanke i min redegjørelse. For å skjule sin vaghet, fyrer Dagbladet av en rekke ganske freidige påstander: «...tilsynelatende tror regjeringen Bondevik dermed at Norge er fritatt fra å reflektere selv.» Alle som ikke er enige med Dagbladet reflekterer altså ikke selv! Eller om meg: «Han redegjorde om Irak mer som amerikansk byråkrat enn som norsk utenriksminister.» Det tåler jeg - Dagbladet har jo alltid hatt problemer med å se forskjell på mannen og ballen. Direkte komisk blir det når avisen prøver å hevde at å følge Sikkerhetsresolusjon 1546 ikke er å stå opp for FN. Det er greit å registrere at også Dagbladet er opptatt av FN bare når det passer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.