Irakisk komiserie til kamp mot IS

Skuespillere frykter straff.

Mens irakiske styrker kjemper mot Den islamske staten (IS) på bakken, tar tv-skapere opp kampen mot jihadistene med en satirisk komiserie.

IS-opprørere bruker frykt som virkemiddel, med blant annet videoer av halshogging, andre likvideringer og bortføringer, sier skaperne bak den irakiske TV-serien «Mytenes stat».

De vil at serien skal bidra til å fjerne irakernes redsel.

- Den eneste måten å konfrontere fundamentalistiske organisasjoner på, er å starte med lederne deres, sier formann Thaer Jiyad til AFP mellom opptak.

En satirisk versjon av IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi får en framtredende plass i serien. Serieskaperne mener at å latterliggjøre lederen, kan bidra til å svekke oppfatningen mange har av ham som en nærmest overnaturlig skurk.

Skuespillere frykter straff
- Vi gir seerne det virkelige bildet av Daish, sier skuespiller Khalil Ibrahim til Washington Post. Ibrahim bruker det arabiske akronymet for IS.

- Jeg forventer å få trusler når serien begynner, uttalte skuespilleren som spiller IS-lederen.

Sammen med flere andre skuespillere har han bedt om å ikke få navnet sitt i rulleteksten.

Regissør Ali al-Qassem sier til AFP at noen av skuespillerne har trukket seg i frykt for sanksjoner, mens de som har fortsatt føler at de bidrar i kampen mot den ytterliggående ekstremistgruppen.

- Vi har en plikt til å forsvare dette landet. Vi kan ikke bruke våpen, men vi kan også hjelpe til å bekjempe IS gjennom arbeidet vårt, sier han.

Ny trailer Tv-serien utspiller seg i en fiktiv irakisk by som er overtatt av ekstremister, og den tar sikte på å gjøre narr av hvordan opprørere styrer.

Den første av ialt 30 episoder gikk på lufta på den statlige tv-kanalen al-Iraqiya lørdag forrige uke. Traileren, som måtte filmes på nytt like før premieren, er blitt vist flere ganger om dagen i mange uker.

Den første traileren spilte på et synspunkt som er svært utbredt i Irak, nemlig at IS ble skapt av den amerikanske etterretningstjenesten CIA, Israel og Golfstater sammen for å skape kaos.

Ettersom USA sammen med flere Golfstater nå leder luftangrep mot IS i Irak og Syria, måtte produksjonsselskapet bestille en ny trailer.

(NTB)