Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Irakisk skuespiller nektes innreise

Lewis Alsamari skulle sett premieren på 11. september-filmen «United 93» i New York neste uke.

(Dagbladet.no): Den omstridte filmen har première under Tribeca filmfestival i New York kommende tirsdag.

«United 93» handler om de 40 personene ombord i United Airlines Flight 93, det fjerde flyet som ble kapret 11. september 2001. Flyet var på vei mot San Francisco, men ble styrtet i Shanksville, Pennsylvania.

Filmregien er ved Paul Greengrass, kjent for «Gåten Jason Bourne» fra 2004.

Nå nektes en av skuespillerne, irakiske Lewis Alsamari, innreise til USA. Det melder Reuters. Alsamari, som har bodd i Storbritannia siden 1995, spiller en av flykaprerne.

Tjenestegjorde i Irak

Lewis Alsamari søkte asyl i Storbritannia i 1995, etter å ha oppholdt seg i Jordan fra 1993. Alsamari (30) tror han nektes innreise til USA fordi han tjenestegjorde i den irakiske hæren på begynnelsen av 1990-tallet.

- Det ville være så skuffende om jeg ikke får dra, for jeg har ennå ikke sett filmen. Jeg har bare sett noen opptak og det ville være flott å være i New York og se premièren. Jeg håper ikke jeg må vente til filmen kommer ut i Storbritannia, sier han ifølge Reuters.

Alsamaris castingbyrå i London, Jaffray Management, tror ikke Alsamari kommer til å få reise til USA.

DESPERASJON: Ifølge Paul Greengrass skjønte passasjerene ombord hva som var i ferd med å skje. Foto: FILMWEB
DESPERASJON: Ifølge Paul Greengrass skjønte passasjerene ombord hva som var i ferd med å skje. Foto: FILMWEB Vis mer

- Hva er den offisielle grunnen?

- Jeg vet ikke. Men du kjenner den amerikanske regjeringen, sier Jennifer Jaffray til Dagbladet.no, med en liten latter.

En talsperson for den amerikanske ambassaden i London sier hun er klar over saken, men kommenterer den ikke, ifølge Reuters.

Brukt som våpen

Filmen har allerede vekket sterke følelser.

Filmselskapet Universal har fått klager fra flere kinopublikummere som har sett traileren. Enkelte kinoer har valgt å trekke den, men Universal har likevel valgt å beholde traileren.

Selskapet begrunner dette med at de har fått støtte fra familiemedlemmene til ofrene som var i flyet.

- De [familiemedlemmene] sier de liker tonen og sensitiviteten og ærligheten i filmen, har markedstalsmannen Adam Fogelson fortalt Reuters.

Ifølge Greengrass var disse de første som visste om de andre kapringene. I de 91 minuttene de var i lufta, visste passasjerene og flypersonellet hvordan tre andre fly hadde blitt brukt som våpen, og skjønte at det var i ferd med å hende dem selv.

- De var de første som gikk inn i epoken som fulgte 11. september, sier Greengrass ifølge Reuters.

«Honey it\'s me, my flight has been hijacked», lyder blant annet en redd kvinnestemme på telefonlinje i traileren som inneholder påfallende få bilder.

Intervjuet

Foruten enkelte telefonsamtaler finnes det ikke noe faktagrunnlag om hva som faktisk skjedde ombord i flyet.

Men Greengrass har intervjuet mer enn 100 venner og familiemedlemmer av ofrene i United 93-flyet i researchen til filmen. Han har også brukt den offisielle rapporten om 11. september som bakgrunn.

Flypersonal og virkelige piloter spiller slike roller i filmen og Greengrass har leid inn hjelp fra sikkerhetsfolk som var på jobb 11. september. Noen av disse spiller til og med seg selv. Filmen som er laget med håndholdt kamera.

Nå spørres det om amerikanerne er klare for å se en film om hendelsene 11. september.

Briten Paul Greengrass lagde i 2002 «Bloody Sunday» om hendelsen i 1972 i Londonderry, Nord-Irland, der 13 borgerrettighetsforkjempere ble skutt og drept av britiske soldater.

NEKTES INNREISE: Lewis Alsamari har bodd i Storbritannia siden 1995. Han spiller flykaprer i «United 93», men får ikke se premièren under Tribeca filmfestival neste uke.
PÅ VEI MOT DØDEN: Todd Beamer passerte sikkerhetskontrollen for flight UA93 ved Newark Airport, 11. september 2001. Her spiller David Alan Basche rollen som Beamer.
VEKKER FØLELSER: Regissør Paul Greengrass, kjent for «Gåten Jason Bourne», er klar for opptak.
SKJEBNEDAG: Filmen «United 93» er delvis basert på dokumentaropptak fra 11. september 2001. Dette er imidlertid et bilde fra en studioscene fra filmen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling