Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Iraks USA-valg

KRISTIN DALEN og Jon Pedersen fra FAFO prøver i «Et nødvendig valg» (Dagbladet 25. januar) å gi tyngde til påstanden om at farsevalget i Irak er legitimt og «det eneste som kan åpne døren for tilbaketrekning av amerikanske styrker fra landet».

Argumentasjonen er selsom: Dalen/Pedersen forklarer at «Iraks første frie valg er spesielt: vold og kriminalitet ligger klamt rundt prosessen, det trues med angrep på valglokaler, mange kandidater forblir anonyme i frykt for at de kan bli angrepet og i verste fall drept». Det er sant nok, og forteller litt om demokratiets kår når velgerne ikke aner hvem kandidatene er. Men det mest «spesielle» er det uomgjengelige faktum at Irak er et land under jernhard okkupasjon og unntakstilstand. Altså at det frie valget ikke er fritt. Denne brutale kjensgjerning nevnes ikke med ett ord.

VI HAR Å GJØRE med et folkerettslig sett ulovlig valg som følger av en av FN erklært ulovlig okkupasjon, der opposisjonspolitikere som Jabbar al-Kubaisi fra Iraks Patriotiske Alianse er bortført av amerikanske soldater og siden «forsvunnet», der landets største parti er totalforbudt og der mer enn 50 andre partier nekter å stille opp som gisler i okkupantenes valgmaskerade. I motsetning til hva Dalen/Pedersen gir inntrykk av, har også både sjia-muslimske og kurdiske partier i klare ordelag tatt avstand fra valget og erklært boikott. Myten om at bare noen gjenstridige elementer i det såkalte sunnitriangelet er motstandere av okkupantenes «valg», burde ikke viderebringes av seriøse forskere. Særlig ikke når quislingregimets egen etterretningssjef har måttet vedgå at den kjempende motstanden kan mobilisere 200.000 patrioter. Så mange terrorister finnes det ikke.

GJENNOMFØRINGEN av valget er (også) for øyeblikket det eneste som kan åpne døren for tilbaketrekning av amerikanske styrker fra landet, skriver Dalen/Pedersen. Dette skriver de samme dag som Dagsavisen kan fortelle at «Iraks statsminister Iyad Allawi mener det ikke er rette tid nå for å diskutere når amerikanerne skal forlate Irak», og dagen etter at en amerikansk general sier til New York Times at USA forbereder seg på å stå i landet med 120.000 soldater helt til 2007. Dette USA-regisserte valget er nok nødvendig; for USA og kollaboratørene. Men for det irakiske folk er ethvert demokrati en illusjon inntil okkupantene kastes på dør.