STORESLEM: Iram Haq er kveldens kvinne i Haugesund. Hennes «Hva vil folk si» vant fire Amanda-priser. Video: Sofie Braseth og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

Amandaprisen

Iram Haq er kveldens store Amanda-vinner: - Har vært vanskelig, men nødvendig

«Hva vil folk si» stakk av med fire priser i Haugesund. Iram Haq blir kontaktet av jenter fra hele verden som kjenner seg igjen i filmen hennes.

HAUGESUND (DAGBLADET): - Det er så overveldende, sier Iram Haq (42) til Dagbladet etter at Amandapris-utdelinga 2018 er over.

«Hva vil folk si», som Haq har skrevet og regissert, ble hyllet med fire priser under norsk filmbransjes årlige feiring.

  • Se liste over alle Amandapris-vinnerne nederst i saken!

Haq kan ta med seg hjem statuettene for Beste regi og Beste filmmanus, mens hovedrolleinnehaver Adil Hussain vant prisen for Beste mannlige skuespiller.

På toppen av det hele ble «Hva vil folk si» kåret til Beste norske kinofilm.

OM INNVANDRING: Filmen handler om en ung norsk-pakistansk jente som blir tvangssendt til Pakistan av foreldrene sine. Filmen har fått god kritikk under filmfestivalen i Toronto. Video: Mer Film. Vis mer

Inspirert av eget liv

«Hva vil folk si» handler om en ung norsk-pakistansk jente som blir tvangssendt til Pakistan av foreldrene sine.

Haq har tidligere fortalt at historien er inspirert av hennes eget liv. Som 14-åring ble hun sendt til Pakistan mot sin vilje. Konsekvensen ble at hun brøt med faren sin.

Filmskaperen har tidligere fortalt at hun rakk å bli forsonet med faren før han døde. Haq sa i 2016 til Dagsavisen at hun hadde hans støtte til å lage filmen.

- Hva tror du faren din hadde sagt hvis han så deg i dag?

- Jeg håper han hadde vært stolt. Det tror jeg han hadde vært, sier Haq til Dagbladet, med favnen full av Amanda-statuetter.

Modig nok

Hun sier at «Hva vil folk si» har vært en vanskelig, men nødvendig film å lage.

- Det har vært en film jeg veldig lenge har hatt lyst til å fortelle, men jeg har vært redd for å våge å fortelle den. Jeg har ventet til jeg var modig nok til å fortelle historien på en måte som skaper nyanser og bedre forståelse, sier Haq.

- Det er en viktig fortelling for å forstå hva slags liv mange jenter og mange foreldre lever.

42-åringen forteller at hun har blitt kontaktet av jenter fra hele verden, som har sett filmen og kjent seg igjen.

- Noen er desperate og ønsker råd.

- Hva svarer du?

- Det er forskjellig. Jeg oppfordrer dem til å følge sine drømmer, og be om hjelp hvis de virkelig trenger det.