Iran etterpå

Regimet i Iran kan ikke vare etter den grønne revolusjonen, mener aktivist Mahmood Amiry-Moghaddam og dokumentarfilmskaper Gry Winther.

ER BEKYMRET: Både Mahmood Amiry-Moghaddam og Gry Winther mener Vesten bør konfrontere det ekstreme islamistiske styret i Iran. - Det kan tolkes som aksept når reaksjonen ikke er adekvat, sier Amiry-Moghaddam. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ER BEKYMRET: Både Mahmood Amiry-Moghaddam og Gry Winther mener Vesten bør konfrontere det ekstreme islamistiske styret i Iran. - Det kan tolkes som aksept når reaksjonen ikke er adekvat, sier Amiry-Moghaddam. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det som skjedde, var at fryktbarrieren ble brutt, sier Mahmood Amiry-Moghaddam (39). - Iranerne kunne si sin mening åpent. Det er frykt som har holdt ayatollahene ved makten, og nå bygges frykten opp igjen. I januar ble nitti personer henrettet i Iran, noen av dem som en direkte konsekvens av å ha demonstrert mot myndighetene.  

Amiry-Moghaddam er forsker og hjernekirurg, samt medstifter av og talsmann for Iran Human Rights. I morgen lørdag innleder han den iranske dokumentaren «The Green Wave» av Ali Samadi Ahadi under «Human Rights Human Wrongs», en dokumentarfilmfestival i Oslo sentrert rundt spørsmål om menneskerettigheter.

Lørdag under festivalen vises også den norske journalisten og dokumentarfilmskaperen Gry Winthers (43) «Løvekvinner», som handler om en kvinnelig aktivistgruppe i Iran. Begge filmene tar utgangspunkt i den såkalt «grønne revolusjonen» som spirte opp fra grassrota i Iran i juni 2009, da flere millioner iranere samlet seg om opposisjonskandidaten Mir Hossein Mousavi i forkant av presidentvalget. Men den sittende presidenten Mahmood Ahmadinejad ble erklært som vinner i et tydelig manipulert valg, og demonstrasjonene som fulgte ble slått hardt ned på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer