Iran, Mojahedin og NCR

Etter de siste opprørene mot regimet i Iran, har det vært en del kommentarer om Mojahedin, motstandsbevegelsens (NCR) hovedgruppe. Artikkelforfatteren, Perviz S. Khazai, er overrasket over mangelen på kunnskap i Norge om denne viktige organisasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Som avhoppet karrierediplomat og som en som har kjempet mot både sjahens diktatur og Khomeinis fascisme i 23 år, anser jeg meg kapabel til å gi norske lesere bakgrunnsopplysning om denne organisasjonen. Jeg er for øvrig ikke medlem av Mojahedin og har ingen religion. Alle dokumenter referert til i denne artikkelen finnes i NCRs nordiske hovedkontor i Oslo.

Etter det CIA-støttede militærkuppet som styrtet landsfaderen dr. Mohammad Mossadegh i 1953, kom sjahen tilbake til Iran. Mojahedin Khalgh-bevegelsen ble dannet i 1965. I 1971 ble hele sentralstyret arrestert. Alle, bortsett fra den unge jusstudenten Massoud Rajavi, ble henrettet. På grunn av internasjonalt press reduserte sjahen hans dom til livsvarig fengsel. Massoud Rajavi har vært i fengsel sammen med regimets nåværende toppledere.

I Mojahedins ideologi er det nedfelt at linjen ikke går mellom dem som tror på Gud og islam og de som ikke tror på dem, linjen går mellom dem som undertrykker og dem som er undertrykket. På begge sidene står både religiøse og ikke-religiøse mennesker. Derfor allierte Mojahedin seg med sekulære grupper og tok klar avstand fra fundamentalistene. Mullaene utstedte en fatwa (religiøs dom) mot Mojahedin. De kalte dem «monafegh» (hyklere) og stemplet dem som «najes» (urene). Ifølge denne fatwaen, som også gjaldt i fengslene, spiste ikke mullaer mat fra samme kjøkken og gryter hvor Mojahedin og dets allierte sekularister spiste!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer