Iran til kamp mot islam-kritisk tegnefilm

«Persepolis» trukket fra filmfestival.

(Dagbladet.no): Marjane Satrapis franske tegnefilm «Persepolis» har støtt på nye utfordringer i forholdet til hennes tidligere hjemland, Iran. Filmen er basert på de populære tegneseriebøkene hennes om oppveksten i Iran, en oppvekst preget av et strengt islamsk regime.

Filmen var med i hovedprogrammet under Cannes-festivalen, til tross for sterke protester fra iranske filmmyndigheter. De forsøkte å få filmen stoppet ved å sende et brev til den franske kulturattacheen i Teheran.

Trukket fra thailandsk festival

Ifølge iranske myndigheter gir ikke filmen et realistisk bilde av den islamske revolusjonen og alt det positive den har ført til. Filmen ble likevel vist i Cannes, og fikk juryens pris på deling med meksikanske «Silent Light».

Franske festivalarrangører lot seg ikke stoppe. Det gjør derimot thailandske, ser det ut til. Ifølge nyhetsbyrået Reuters har ledelsen i Bangkok internasjonale filmfestival bestemt seg for å trekke den kontroversielle tegnefilmen fra programmet.

Filmfestivalen varer fra 19. til 29. juli og arrangeres av det statlige thailandske turistbyrået.

- En god film

- Den iranske ambassaden inviterte meg for å diskutere saken, og vi ble enige om at det vil være en fordel for begge land om filmen ikke blir vist. Det er en god film, men det er andre vurderinger som gjelder, sier festivaldirektør Chattan Kunjara na Ayudhya.

MØTER MOTSTAND: "Persepolis", Marjane Satrapis selvbiografiske tegnefilm, droppes av filmfestivalen i Bangkok etter press fra den iranske ambassaden. Foto: SCANPIX / AFP / BILDE FRA FILMEN
MØTER MOTSTAND: "Persepolis", Marjane Satrapis selvbiografiske tegnefilm, droppes av filmfestivalen i Bangkok etter press fra den iranske ambassaden. Foto: SCANPIX / AFP / BILDE FRA FILMEN Vis mer

Tidligere denne måneden gikk iranske myndigheter ut og forbød filmen, samtidig som de anklaget den for «islamofobi».

«Persepolis» viser blant annet hvordan unge Marjane og familien hennes gleder seg til den USA-støttede shahen forsvinner, fordi de tror det vil gjøre slutt på undertrykkingen. Istedet blir det verre, og etterhvert bestemmer familien seg for å sende Marjane til Europa. Men filmen kritiserer også vestlige demokratier, blant annet for å støtte shahen med våpen. Tegneserieskaper Marjane Satrapi har regissert filmen sammen med Vincent Paronnaud. 

FIKK PRESTISJEPRIS: Marjane Satrapi jubler etter å ha fått den prestisjefulle juryens pris under Cannes-festivalen.