Iran vil ha et godt forhold til USA

Iran har i dag en ganske avansert rakettindustri, og et ekspanderende kjernefysisk program, skriver Sverre Lodgaard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I DAG BESØKER Irans utenriksminister Kamal Kharazzi Norge. Kharazzi er utdannet i USA og har spilt en viktig rolle i iransk utenrikspolitikk helt siden 1979, da han ble viseutenriksminister. På 80-tallet var han sjef for nyhetsbyrået IRNA, som han ga et mer nyansert og dynamisk preg. Iran er formodentlig det landet i Midtøsten som gir størst frihet for politisk debatt, mer enn for eksempel i Egypt. Dette har gjort det mulig å utvikle et ganske stort og godt kvalifisert utenrikspolitisk etablissement.

For Norge er Iran av mange grunner en interessant dialogpartner. Statoil og Norsk Hydro har betydelige økonomiske engasjementer der. Iran spiller en viktig rolle i konflikten mellom israelere og palestinere, hvor Norge fortsatt er engasjert. Iran har dessuten mye regionkompetanse på Afghanistan, Kaukasus og Sentral-Asia som vi kan ha nytte av. Norges dialog med Iran bør trolig følge omtrent samme agenda som EUs.

EU har en firepunkts agenda for sin dialog med Iran: Masseødeleggelsesvåpen, terrorisme, fredsprosessen i Midtøsten og menneskerettigheter. Menneskerrettighetsdrøftingene har hatt en god start, selv om bildet ikke er entydig. Iran aksepterer ikke en to-statsløsning for Israel/Palestina, men kan være på glid. Terrorisme er et godt diskusjonstema, selv om det er vanskelig å gjøre noe med den iranske støtten til Hizbollah og Islamsk hellig krig. Deres aktivitet blir ikke betraktet som terrorisme, men legitim forsvarskrig. Iran understreker på sin side at den nordiske representanten for anti-iranske terrorister i Irak - Mujaheddin-e-Khalk (MKO) - bor i Norge, og at det er uakseptabelt at han får bevege seg fritt her.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer