Iran vil saksøke Oscar-vinneren

Prestestyret er rasende og dypt fornærmet av storfilmen «Argo».

(Dagbladet): Iranske myndigheter er så rasende på måten Oscar-vinneren «Argo» fremstiller landet, at de nå planlegger å saksøke filmmakerne, inkludert regissør Ben Affleck.

Iranske medier rapporterer i dag at regjeringen er i samtaler med den franske advokaten Isabelle Coutant-Peyre for å finne ut hvor og hvordan filmmakerne kan saksøkes for filmens «urealistiske portrett» av den islamske republikken, melder ABC News og nyhetsbyrået AP.

Oscar-vinner Den Ben Affleck-regisserte thrilleren om det iransk-amerikanske gisseldramaet i Teheran i 1979. Filmen er basert på en sann historie der CIA diktet opp et fiktivt Hollywood-filmprosjekt som skulle filmes i Iran for å smugle ut amerikanske ambassadearbeidere som var på rømmen i Teheran.

«Argo» vant den gjeveste statuetten under årets Oscar-utdeling for beste film, i tillegg til statuettene for best filmatisering og best klipp.

Kjent advokat Den franske advokaten Isabelle Coutant-Peyre er kjent for å ha vært forsvarer for 11. september-planleggeren Zacarias Moussaoui og Ramirez Sanchez, bedre kjent som «Sjakalen» Carlos.

Filmen stemples i Iran som anti-Iransk, og innholdet som historieforfalskning. Det skal ha vært en lukket visning av filmen denne uken under en konferanse som kalles «Hollywood-bløffen», melder ABC News.

- Angrep på menneskeheten Filmen er forbudt å vise i Iran, men DVD-kopiene florerer på piratmarkedet i Teheran.

Nyhetsbyrået AP melder at den iranske avisen Shargh gjengir en pressemelding fra kulturmyndighetene der «Argo» stemples som et brudd på internasjonale kulturelle normer.

«Å gi pris til en anti-iransk film er et propagandaangrep mot vår nasjon og hele menneskeheten», fastslår landets kulturkomité i pressemeldingen.

En talsmann for Warner Brother, som har produsert filmen, sier selskapet ikke vil kommentere mulige rettstvister.

Dagbladets filmanmelder ga forøvrig «Argo» en knallsterk femmer på terningen. Men at filmen har tatt seg friheter, er ingen hemmelighet:

«Mye er forandret i filmversjonen. Endringene er gjort for å tilfredsstille en høyere instans enn sannheten, nemlig evnen til å underholde et kinopublikum. «Operasjon Argo» har rukket å fornærme enn rekke tilårskomne diplomater fra Canada, Storbritannia og New Zealand», skrev vår filmanmelder Mikael Godø.

Og nå også Iran. Som sagt.

STORESLEM: Regissør Ben Affleck tar her i mot Oscar for beste film under årets utdeling. Foto:  AFP/Robyn BECK/NTB-Scanpix
STORESLEM: Regissør Ben Affleck tar her i mot Oscar for beste film under årets utdeling. Foto: AFP/Robyn BECK/NTB-Scanpix Vis mer