OFRER SEG: -Jeg er klar til å ofre meg for den store leder, står det på denne kvinnens hånd. Foto: AP/Ebrahim Noroozi/Scanpix
OFRER SEG: -Jeg er klar til å ofre meg for den store leder, står det på denne kvinnens hånd. Foto: AP/Ebrahim Noroozi/ScanpixVis mer

Irans vanskelige valg

Dagens valg i Iran handler om apati og om å mobilisere reformvennlige velgere.

Kommentar

DET DREIER seg om å forsvare og forsterke den reformkursen som begynte med valget av president Hassan Rouhani i 2013. Derfor må velgerne møte opp og stemme for de reformorienterte kandidatene som tross alt har fått lov til å stille som kandidat til dagens parlamentsvalg, argumenterer reformtilhengerne.

Det dreier seg fortsatt om å forsvare den islamske revolusjonens ideer, sier de konservative. De har de siste dagene startet en kampanje mot reformorienterte kandidater, og beskylder dem for å få støtte fra Storbritannia - også kjent i iransk politisk polemikk som «lille satan» - og fra den britiske statskringkasteren BBC.

DET BLE SKAPT et momentum i iransk politikk da det konservative presteskapet og Irans åndelige leder tillot Hassan Rouhani å stille til presidentvalget i juni 2013. Hans valgkampsak var å få en slutt på de tyngende økonomiske FN-sanksjonene på grunn av Irans atomproduksjon, som omverdenen fryktet skulle brukes til å lage atomvåpen. En bølge av begeistring og forventninger bar Rouhani inn i presidentpalasset. En avtale om åpenhet om, og internasjonal inspeksjon av atomproduksjonen, ble klar i høst, og sanksjonene formelt opphevet for en måned siden.

Da skulle det i prinsippet være duket for en fortsatt marsj mot reformer og et åpnere samfunn, skulle man tro. Men i Iran er det sterkt begrenset hva velgerne bestemmer, og den som bestemmer til slutt er uansett landets åndelige leder, som nå er den 76 år gamle Ayatollah Ali Khamenei. Han overser arbeidet til Vokterrådet av konservative teologer, som sluser ut kandidater til både valget i parlamentet majlis, og til det viktige Ekspertrådet, en annen forsamling av konservative teologer som har til oppgave å velge ny åndelig leder hvis Khemenei, som har hatt prostata-kreft, skulle dø.

OG FØR DAGENS valg har Vokterrådet gjort jobben sin grundig, og sluset bort nesten alle reformvennlige kandidater til valgene. De reformvennlige er derfor desillusjonerte, og mange vil ikke stemme i det hele tatt. Men det faller den åndelige leder Khamenei tungt for brystet. Fra enorme valgplakater stirrer han strengt ned på menneskene i sentrum av Teheran, og ifølge The Guardian kommer han med følgende formaning:

- Valgene er vår nasjons festning. I stemmelokalene vil folket forsvare nasjonens skjebne og forhindre at våre fiender tar over vårt land.

Dette budskapet versler ikke noe skjebnevalg, slik det dramatiske presidentvalget i 2009 var, da den konservative og provoserende Mahmoud Ahmadinejad forfalsket gjenvalget, og mer enn 30 demonstranter ble drept i opptøyene som fulgte. Det varsler heller ikke om noen gjentakelse av valgskredet som bragte Rouhani inn i presidentpalasset i 2013, selv om det resultatet kom som en overraskelse for alle.

MEN DEN IRANSKE reformbevegelsen har åpen støtte fra 1990-åras reformpresident Mohammad Khatami, og fra den omstridte Hashemi Rafsanjani som var president før Khatami. Rafsanjani som var en av revolusjonens ledere i 1979, nå er 80 år, og har hatt nesten alle viktige posisjoner i prestestaten, har satt sinnene i kok med å kreve flere reformvennlige i det konservative Vokterrådet. Men sinnene koker ikke over.

Hvis ikke noe overraskende skjer i dagens valg kan det reformvennlige momentumet fra Rouhanis valgseier i 2013, fra atomavtalen i høst, og fra opphevelsen av sanksjonene i vinter, bli borte.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.