Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Iranske menn ikler seg hijab for å støtte landets kvinner

I solidaritet med kvinnene og protest mot hijab-påbudet ikler iranske menn seg skaut, og legger ut bilde av det på sosiale medier. 

STØTTER KONA: Kampanjen «My Stealthy Freedom» viser iranske kvinner uten tildekket hode og iranske menn med hijab, som en protest mot hijab-påbudet i landet. Foto: My Stealthy Freedom
STØTTER KONA: Kampanjen «My Stealthy Freedom» viser iranske kvinner uten tildekket hode og iranske menn med hijab, som en protest mot hijab-påbudet i landet. Foto: My Stealthy Freedom Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Å bære skaut har vært strengt påbudt for kvinner siden den islamske revolusjonen i Iran i 1979.

Kvinner som ikke bærer hijab, eller bare delvis dekker til håret, risikerer å få bot, og i verste fall fengsel.

På plakater satt opp av myndighetene advares kvinner mot å gå uten noe på hodet. Da risikerer de nemlig å få uønsket oppmerksomhet og seksuelle tilnærmelser fra menn.

Flere kvinner har protestertert ved å barbere av seg håret, og deretter gått ut uten noe på hodet, og den siste uka har kampanjen, kalt «My Stealthy Freedom», også fått mannlige deltakere.

Humoristisk protest

I sosiale medier har det nemlig dukket opp bilder av iranske menn iført skaut.

Bakgrunnen er at mennene ønsker å vise sin solidaritet med iranske kvinner, som er nødt til å dekke til hodet når de viser seg offentlig.

ifølge Independent startet kampanjen etter at den iranske aktivisten og journalisten Masih Alinejad, som bor i New York, oppfordret menn til å støtte kvinnenes kamp mot tvungen hijab ved å ikle seg hijab, som en humoristisk protest med et alvorlig budskap.

I en mail til Dagbladet skriver Alinejad at hun ønsket at menn skulle oppleve det å måtte ikle seg hijab under den kvelende sommervarmen i Iran.

- Jeg ville at iranske menn skulle føle nedverdigelsen og ydmykelsen ved å bære hijaben mot sin vilje. Når iranske menn forstår smerten vår, vil de få en bedre forståelse for vår kamp mot påbudet.

Tar bilde sammen med kona

Hijab-aktivisten skriver videre at hun først mottok bilder som kun viste menn i hijab, men at det etter hvert kom bilder av menn i hijab sammen med sine koner - som ikke var iført skaut på hodet.

- Det å bruke hijab burde være et valg, skriver Alinejad.

- Vi er for kvinners rettigheter, og det å avskaffe hijabpåbudet er det første steget mot å oppnå alle rettigheter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!