Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Iris Murdoch er død

Den britiske forfatteren Iris Murdoch er død, 79 år gammel. Murdoch regnes som en av de mest betydningsfulle britiske forfattere i det 20. århundre.

Murdoch led av Alzheimers sykdom de siste fem årene av sitt liv. Hun døde på et sykehjem i Oxford mandag ettermiddag.

I februar 1997 bekreftet Iris Murdochs ektemann, John Bayley, at hustruen led av Alzheimers. Da hadde det lenge gått rykter om at den produktive forfatteren, som skrev et tredvetalls romaner samt skuespill og poesi, led av skrivevegring.

- Hun er ikke i ferd med å seile inn i mørket. Den reisen er over, og med Alzheimers mørke eskorte ser det ut til at hun har nådd fram til noe, sa Bayley om sin hustrus sykdom. De to var gift i 43 år.

Prisbelønt

Iris Murdoch debuterte som 35-åring i 1954 med romanen «Under the Net». Gjennombruddet kom med romanene The Sandcastle og The Bell tre-fire år senere. I 1974 fikk hun Whitbread-prisen for romanen «The Sacred and Profane Love Machine», og i 1978 Booker-prisen for «The Sea, The Sea».

Murdoch spente opp brede lerreter med komplekse og overraskende intriger. Selv kalte hun sine romaner «erotiske mysterier og dype, mørke kamper mellom det gode og det onde». Personene i hennes tungt symbolske romaner er lidenskapelige skapninger som lar seg fange i hetero- og homoseksuell kjærlighet, og incest, selvmord, mord og galskap er blant ingrediensene.

Ruvende forfatter

Den britiske forfatteren Malcolm Bradbury beskriver Murdoch som en ruvende figur, på linje med forfattere som Anthony Burgess og William Golding.

- Hun hører til blant de fire eller fem største forfatterne Storbritannia har fostret i siste halvdel av dette århundre, sa Bradbury.

Jean Iris Murdoch ble født i Dublin av anglo-irske foreldre i 1919. Hun studerte klassiske språk og filosofi i ved universitetet i Oxford, der hun siden underviste.

Som student var hun aktiv kommunist, men kom etterhvert i tvil om dette var den rette lære og forlot partiet.

På grunn av sin kommunistbakgrunn ble hun nektet å bekle en vitenskapelig stilling i USA.

I 1987 fikk hun tittelen Dame of the Order of the British Empire.

De fleste av hennes romaner er oversatt til norsk.

(NTB-Reuters)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media