Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Iron Maiden til Norge med historisk turné

Spiller på Koengen i Bergen.

FLYR HØYT: Bruce Dickinson er både pilot og akrobatisk frontmann i Iron Maiden. Til sommeren tar de et dykk i 80-tallsarkivet når de spiller i Bergen. Her under en konsert i Londons O2 Arena. Foto: John McMurtrie
FLYR HØYT: Bruce Dickinson er både pilot og akrobatisk frontmann i Iron Maiden. Til sommeren tar de et dykk i 80-tallsarkivet når de spiller i Bergen. Her under en konsert i Londons O2 Arena. Foto: John McMurtrie Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det britiske heavy metal-bandet Iron Maiden er på vei til Norge. Lørdag 28. juni besøker gruppen Bergen og Koengen som en del av «Maiden England»-turneen.

Konsertrekken har allerede samlet to millioner fans verden over og henter inspirasjon fra albumet «Seventh Son of a Seventh Son» fra 1988. Turneen er i følge bandet en av de største sceneproduksjonene de har hatt på veien.

«Maiden England '88» er siste del i DVD-trilogien «The History of Iron Maiden» som tematiserer bandets karriere fra starten i 1975 og frem til slutten av 80-tallet. Repertoaret for sommerens konserter vil være jevnt fordelt på hele 80-tallet.

Siste sjanse I følge bandets manager Rod Smallwood vil det være siste sjansen man får til å høre mange av disse låtene fremført live.

- Som våre fans vet, er «Maiden England» DVD-en siste del i «History»-trilogien som består av arkivmateriale fra 80-tallet. Sannsynligvis er det siste gang Maiden vil turnere med et repertoar som baserer seg på 80-tallet, og derfor også siste gang fansen får mulighet til å høre noen av disse sangene fremført live.

- Med dette i bakhodet har vi bestemt oss for å bytte ut noen av låtene slik at 2014-turneen blir jevnere fordelt på alle tre History-DVD-ene; «The Early Days», «Live After Death» og selvsagt «Maiden England». Ja, også har vi en låt fra 90-tallet vi bare må ha med. Fansen vet helt sikkert hvilken sang jeg snakker om, forklarer Smallwood i en pressemelding.

Storfan Motorpsycho-trommis Kenneth Kapstad er en svoren Iron Maiden-fan og så bandet i Bucuresti i fjor sommer. Han mener den norske fansen har mye å se frem til.

-  Hvis det blir halvparten så bra som det de leverte i Bucuresti i fjor sommer, så kommer jeg til å være en ekstremt glad mann.

Den aktive musikeren forutsetter at han får et hull i turnékalenderen den dagen.

image: Iron Maiden til Norge med historisk turné

- Jeg skulle jo til Bergen sist gang de spilte der, men måtte avlyse turen på grunn av jobbing. Vi satser på at det går i orden denne gangen.

Hvilken relevans har et band som Iron Maiden for dagens rockere?

- For meg er de fortsatt en ekstremt viktig inspirasjonskilde. De er et band som alltid har vært tro mot seg selv på tross av trender og markedskrefter. Det er en grunn til at disse gutta fortsatt ekspanderer 35 år ute i karrieren.

Kapstad håper bandet gjør bot for det han mener er noe grove utelatelser på forrige runde.

- Er det lov til å kalle turneen for «Maiden England» uten å spille «Infinite Dreams»? Det hadde vært gøy å fått noen låter som jeg ikke har sett de spille live enda, avslutter han.

Klassikerpakke Turneen avsluttes 5. juli i Knebworth utenfor London. Bandets vokalist Bruce Dickinson forteller at perioden skal feires i stor stil.

- Vi må se på dette som en feiring. Siden det er slutten på et kapittel skal vi sørge for å gi våre fans et show de sent vil glemme. Vi skal gå ut med alt vi har.

Iron Maiden spilte sist i Bergen i 2010, da trillet vår gjesteanmelder Ivar Peersen en sekser på terningen og skrev blant annet: «Om det skyldes min uerfarenhet som anmelder, eller om det rett og slett var en perfekt leveranse vites ikke med sikkerhet; jeg finner bare ingenting å utsette på denne festaftenen av en konsertopplevelse.»

Da bandet spilte i Friends Arena i Sverige i fjor sommer, sto disse sangene på spilleplanen: «Moonchild», «Can I Play With Madness?», «The Prisoner», «2 Minutes to Midnight», «Afraid to Shoot Strangers», «The Trooper», «The Number of the Beast», «Phantom of the Opera», «Run to the Hills», «Wasted Years», «Seventh Son of a Seventh Son», «The Clairvoyant», «Fear of the Dark», «Iron Maiden», «Aces High», «The Evil That Men Do» og «Running Free».

Billettene legges ut for salg mandag 17. februar kl. 09.00.

EDDIE: Fyrer opp topplokket. Foto: John McMurtrie
EDDIE: Fyrer opp topplokket. Foto: John McMurtrie Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!