Ironi i Bjørvika

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BJØRVIKA: Kathrine Nyhus, Andreas Vaa Bermann og Erling Fossen i Oslo Byaksjon er ute i velkjent ironisk ærend angående høyhus i Bjørvika (Dagbladet 30.12). Man merker straks at det er hyperurbanisten Fossen som har ført pennen: Sammen med med Kåre Willoch, Niels Torp, Audun Engh og andre «gretne gubber» innlemmes jeg i en gruppe «enøyde synsere» som i redsel for det ukjente klamrer seg fast til «de redskapene de kjenner; kvartalsutforming og karrébebyggelse».

Erling Fossens språklige knep går ut på 1) å håne min alder (68), 2) å sette meg i bås med postmodernistene i Byens Fornyelse (Engh), som nylig har lansert en patetisk Grünerløkka-kopi på Filipstad, selv om Fossen vet at jeg i utallige artikler har tatt avstand fra kitschmakerne i Byens Fornyelse og slett ikke ønsker karréløsninger i Bjørvika og 3) å insinuere at jeg frykter det nye til tross for at jeg ikke ser noe skremmende ukjent i Barcode-arkitekturen men oppfatter den som falmende mote importert fra Nederland.

FOSSENS SAKPROSA er frisk og humoristisk, men arkitekturfaglig kan den den neppe sies å være. For i en debatt som spør om det er nettopp der - i den vesle bukten mellom Ekebergskråningen og Akerhusneset, hvor Groruddalen luftes ut i fjorden og sentrum har et av sine få kontaktpunkter med vannet - vi bør bygge en høyhusrekke, møter han og de to andre byaksjonistene argumentene med påstanden om at «folk svimer rundt i blodtåke» når de hører ordet siktlinjer, de er beboere i et «Norge der trangen til utsikt er sterkere enn kjønnsdriften».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer