Ironi og kjærlighet

Sterk serieskaper med litt for lett sommersamling.

BOK: Karine Haaland har i løpet av kort tid etablert seg som en av de skarpeste pennene i dagens norske avisstriper. Hennes univers er ikke konsentrert om få, navngitte figurer, men et sant mangfold av typer.

De er enkle i streken, men ikke mindre sofistikerte av den grunn. Tegneren bruker figurenes kroppsspråk, som keitete bein på tenåringer, et utrolig utvalg skotøy, moteassortimenter, urbane framkomstmidler med rullebrett, sykler og rulleskøyter som gjengangere. Og treffende personskildringer, som disse oppløpne, frekke og svært sarkastiske innvandrerjentene som går igjen!

Dette, paret med en gjennomgående lek med perspektiv og vinkler og manglende onomatopoetika gjør det hele tegnemessig til en sann glede. Men det er først og fremst den bitende ironien og tegnerens blikk som skaper liv i Haalands mangslungne univers.

Årets album er for ei flis å regne i forhold til de to praktbøkene «Våre venner menneskene» (2000) og «Streng, men urettferdig» (2002). Disse to ruver, hvor årets Superalbum (45 seriesider) blir fislete i forhold. I tillegg har tegner/forlag latt gjenopptrykke enkelte striper fra de foregående bøkene.

Men det er et par-tre trekk ved årets album det er verdt å få med seg. Haaland har i to lengre tekstløse serier gitt en svært så poetisk beskrivelse av kjærligheten. En tre siders historie om en kvinne på mannejakt, og en betydelig lengre på åtte sider, som omhandler en fantastisk flott, rent ut svevende ungdom på rullebrett. Han gjør de nydeligste sprang, luftige og halsbrekkende. Med seg har han en diger kuleis. Hvem har han den med til? Kjæresten, selvfølgelig.

En annen artighet er tegnerens hyllest til barndommens helter innen TS. I albumet skriver hun om flere nestorer, som Uderzo og Goscinny, Hergé, Morris samt Franquin i den fransk-belgiske tradisjonen, men også Mort Walker og Carl Barks. Et utvalg de fleste i etterkrigsgenerasjonene kjenner seg igjen i. Kjapt og fint fortalt. Alt i alt er Superalbum et lett sommerutvalg med noen højdare, og prisen er det jo ikke noe å si på.