Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ironisk barnebok ble bestselger takket være piratkopiering

«Go the Fuck to Sleep».

NETTFENOMEN: En pdf-kopi av «barneboka» «Go the Fuck to Sleep» har skapt så mye buzz at boka allerede er en bestselger, en måned før lansering. Foto: BOKOMSLAGET
NETTFENOMEN: En pdf-kopi av «barneboka» «Go the Fuck to Sleep» har skapt så mye buzz at boka allerede er en bestselger, en måned før lansering. Foto: BOKOMSLAGET Vis mer

(Dagbladet): En merkelig tittel har sneket seg opp i toppen på bestselgerlista til nettbokhandelen Amazon. Merkelig, fordi den ikke er å få tak i før 14. juni.

Og merkelig, fordi det dreier seg om en amerikansk barnebok med ordet «fuck» i tittelen.

Nå er boka kanskje mer en parodi på en barnebok, eller «en barnebok for voksne», som forfatteren selv kaller den. Adam Mansbach laget bildeboka «Go the Fuck to Sleep» etter et utbrudd på Facebook i juni i fjor, skriver nettstedet Fast Company.

Illojale bokhandlere
Hans to år gamle datter nektet å legge seg, og Mansbach postet den ironiske meldingen «Look out for my forthcoming children's book, 'Go the — to Sleep'.». Responsen fra Facebook-vennene hans var så overveldende at han bestemte seg for at han faktisk ville lage boka.

Nå har han allerede solgt filmrettighetene til den ennå ikke utgitte boka.

Boka har kjapt blitt et fenomen på Twitter og i sosiale medier, skriver New York Times.

Det skyldes etter all sannsynlighet illjoale bokhandlere, som har fått boka tilsendt som pdf-dokument i forkant av lanseringen. E-poster med pdf-dokumentet har siden blitt videresendt i hopetall.

Vil forhindre spredning
- Kopiene har mangedoblet seg siden galskapen startet. Med en PDF, kan du lage så mange kopier du vil, og folk har bare fortsatt å videresende det, sier Ibrahim Ahmad, redaktør hos forlaget Akashic Books til avisa The Bay Citizen.

Han forteller at de prøver å forhindre videre spredning av boka. Men alt tyder på at pdf-utgaven kun har fungert som reklame for den kommende papirutgaven. For øyeblikket er forhåndssalget så høyt at boka er den nest mest solgte på Amazon.com.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media