LATTERLIGGJORT: - Kort sagt ønsker jeg en slik organisasjon velkommen. Men med sin «demonstrasjon» har utdrikningslaget nå gjort en slik organisasjon langt vanskeligere å starte. Den er ferdig latterliggjort før den finnes, skriver Dannevig. Foto: Skjermdump / TV2
LATTERLIGGJORT: - Kort sagt ønsker jeg en slik organisasjon velkommen. Men med sin «demonstrasjon» har utdrikningslaget nå gjort en slik organisasjon langt vanskeligere å starte. Den er ferdig latterliggjort før den finnes, skriver Dannevig. Foto: Skjermdump / TV2Vis mer

Ironisk mannedemonstrasjon

Utdrikningslaget slo mot TV2, men traff en svakere samfunnsgruppe: De frustrerte mennene som gutta mener ikke bør finnes.

Meninger

Nylig sto en liten gjeng unge menn utenfor Stortinget og protesterte. Budskapet var at «Mannen er i krise», «Samfunnet tilpasses for mye til kvinner» og «La menn være menn». De var et utdrikningslag som ville lure mediene. TV2 gikk fem på og sendte et lengre innslag på nyhetene om demonstrasjonen.

9. Juni skriver forlover Anders Imenes på Dagbladet.no, med fine akademiske ord, at det hele var et triks for å vise at det er mediene som skaper konflikten mellom mannemannen/nettrollene og de moderne kjønnsrollene. Det finnes ingen konflikt om mannsrollen, mener Imenes. I hvert fall bør den ikke finnes. For menn i Norge har det godt - og noe av det mest meningsløse man kan demonstrere mot er nettopp marginaliseringen av mannen, mener Imenes.

Demonstrasjonen foran Stortinget var altså god gammeldags ironi. De mente det motsatte av det de sa. Men Imenes refererer samtidig til personer som mener alvor med samme budskap, blant annet Mads Larsen (forfatter av Pornopung). Så det er klart at holdningene finnes.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Det bør heller ikke være tvil om at det finnes mange frustrerte menn, det være seg på grunn av flere og flere kone- og barnløse menn, tapt foreldrerett til barna etter skilsmisse, vanskeligheter på skole eller universitet, hvor kvinner gjør det stadig bedre enn menn, eller på grunn av generell frustrasjon over ikke å finne seg til rette i et samfunn som stadig premierer kommunikasjon og relasjonsbygging mer (som kvinner er noe flinkere til enn menn). Dette er fakta som det er selvinnlysende at mange menn vil frustreres av.

Det er også selvinnlysende at det ikke er TV2 som har skapt disse samfunnstrekkene, og det er ikke merkelig at TV2 lot seg lure av holdninger som ikke er spesielt kontroversielle.

Som kritikk av mediene framstår utdrikningslaget som skivebom. Det framstår mer som en barnslig lek for å bekrefte egen klassetilhørighet. Gutta i laget har høy utdannelse, kommer fra «gode» familier og bor i Ullevål hageby eller liknende. De har plenty med kulturell kapital og viser også dette i «demonstrasjonen» med en plakat hvor det står «Fuck Bourdieu», sosiologen som viser hvordan ulike klassers tilhørighet kommer til uttrykk gjennom holdninger og preferanser. Gutta mener selvfølgelig egentlig «Heia Bourdieu», eller «Heia oss som kjenner til Bourdieu», eller enda bedre «Heia oss som skjønner at vi kødder når vi sier Fuck Bourdieu».

De som liker Bourdieu, liker ikke den harry mannemannen fra lavere klasser.

Utdrikningslaget slo mot TV2, men traff en svakere samfunnsgruppe - utgruppa som bekrefter deres egen tilhørighet: De frustrerte mennene som gutta mener ikke bør finnes.

Jeg kom så vidt over planene om «demonstrasjonen» på Facebook i forkant og trykka like. Jeg må innrømme jeg ble litt lurt. Jeg stusset over noen av formuleringene, men tenke det var et spennende og interessant initiativ fra gutta som jeg kjente litt til og som jeg visste var ressurssterke folk. Jeg tror samfunnet har godt av at kjønnskamp ikke er ensbetydende med feminisme. Jeg tror det er sider ved samfunnsutviklingen som er utfordrende for mange menn og jeg tror det er sunt om det kommer til uttrykk på en demonstrasjon (og ikke bare i usaklig form i nettdebatter). Kort sagt ønsker jeg en slik organisasjon velkommen.

Men med sin «demonstrasjon» har utdrikningslaget nå gjort en slik organisasjon langt vanskeligere å starte. Den er ferdig latterliggjort før den finnes. Mediene vil nok også være skeptisk til en ny «demonstrasjon». Kort sagt, budskapet til «demonstrasjonen» er blitt mer tabu å fronte.

Etter TV2-innslaget var sendt, mener forlover Imenes at det gikk opp for kanalen at det var de som var storyen. Men den egentlige storyen er verken den TV2 ble lurt til å servere eller forloverens historie om mediesjablonger. Den egentlige storyen handler om de ironiske guttene som bruker utdrikningslaget til å bekrefte sin egen klassestatus.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.