KOMMENTARER

Irritasjonsobjekt ble fotokunst

Urbane bilder på Skrova.

SØYLEKUNST: Heidi Wexelsen Goksøyrs bilder fyller nå de gamle og forhatte reklamesøylene som er fraktet til Skrova.
SØYLEKUNST: Heidi Wexelsen Goksøyrs bilder fyller nå de gamle og forhatte reklamesøylene som er fraktet til Skrova. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Skrova. Hva sa du? Ja, Skrova, ei øy i Vestfjorden, avdeling Vågan kommune. Helt subjektivt sier vi at Skrova ligger i landets klart vakreste og villeste fylke, Nordland. Skrova er også stedet der det bor 180 fastboende, de som biter seg fast i tidevann, vindkast og samhold og ikke er som oss bytullinger. Vi som ikke går ut av huset med mindre vi kan bruke lakksko når vi henter den tynne papiravisa. Skrova ligger 2,5 kilometer sørøst for Svolvær.

Og, her har paret Agnete Brun og Martin Otterbeck nesten slått rot. De to har re-tanket en tidligere oljetank til å bli et overnattingssted. Brun er en tidligere fotografisk kollega fra dette avisgalehuset der hun var en eksemplarisk fotograf i mange år – nå som frilanser. Brun er også ei av de få som er født i blitsregn, og deretter vokst opp i et mørkerom. Hennes far, Johan Brun, hadde også som kjent lang eksponeringstid i Dagbladet. Det går fortsatt i mye foto. Martin Otterbeck og Skrova Outdoor åpnet nemlig denne helga fotoutstillingen «Fra irritasjonsmoment til estetikk». Oversatt kan vi si at et knippe utskjelte, urbane reklamesøyler nå har fått nytt liv, en helt ny funksjon.

Otterbeck forteller: De omdiskuterte og fire meter høye godt synlig reklamesøylene, var gjenstand for irritasjon og kritikk da de var plassert i Oslo sentrum. Det ble blant annet opprettet en egen aksjonsgruppe www.stans.no for å få fjernet tårnene. Etter 10 år i kommersiell tjeneste i hovedstaden, gjenoppstår to av dem som kunstobjekter i Lofoten. Med Heidi Wexelsen Goksøyrs fotografier, fylles søylene med imaginært vann og ei jente i svev.

Fotograf Wexelsen Goksøyr var ferdig utdannet møbelsnekker i 1989. Etter noen år i NRK sluttet hun og gjorde fotointeressen om til sitt yrke. Hun hospiterte ved Fotografisk Fakultet ved Universitetet i Praha i 1994 og hun har siden hatt flere store utstillinger.

Byfolk, som ikke har lagt hjernen sin ned på sprit eller bare legger ut skituppbilder på sosiale medier, vil huske disse forhatte tårnene som viste reklame i Oslo. Men, etter ti år i hovedstaden ble eierne Hafslund net og JCDeuex pålagt av Oslo Kommune at alle de 47 tårnene skulle fjernes. Ut av bybildet med dem.

Otterbeck forteller at etter å ha lest om reklamesøylenes skjebne i avisa fikk Skrova-gjengen ideen om at disse urbane kjeltringene skulle få en ny sjanse. Derfor er de nå et rammeverk for en spennende fotoutstilling, et bølgeblikk unna Vestfjorden.

Søyler til Lofoten tar tid, selvsagt. Det har tatt to år med hard jobbing med finansiering og nedmontering av de 1,2 tonn tunge søylene. I tillegg frakt fra Oslo til Lofoten, støping av fundament, oppmontering og ulike reparasjoner, men nå strekker søylene igjen hals fra sitt nye hjem. På Skrova.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer