Terningkast 5: Plateaktuelle Hellbillies fikk en femmer på terningen i Dagbladet for sitt trettende album «tretten». 
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
Terningkast 5: Plateaktuelle Hellbillies fikk en femmer på terningen i Dagbladet for sitt trettende album «tretten». Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

- Irritert av fyllesutring

Gutta i Hellbillies mener mytene om drikkepress i musikkbransjen er feil.

(Dagbladet): - Jeg har fått med meg at flere artistkolleger sutrer i mediene om alkoholpress i bransjen. Det irriterer meg, for det er bare tull, sier Hellbillies-vokalist Aslag Haugen.
 
I år er det 20 år siden Hellbillies ga ut sitt første album. På mandag slipper de album nummer tretten i rekken, og i slutten av november byr Ål-bandet opp til stor jubileumsfest i Oslo spektrum. Men først tar gjengen et oppgjør med sutrete artistkolleger.

Fyllekultur I et nylig intervju med Dagbladet fortalte nordlandsbandet Kråkesølv om drikkepress i musikkbransjen. De fortalte at man blir sett på som «kjip» om man ikke er med på fest og nachspiel, og om plateselskap som har villet signere kontrakter med dem på fylla.

Tidligere har også artister som Ida Maria og Bjørn Eidsvåg snakket om en ukultur med alkohol i musikkverden. Bandmedlemmene i Hellbillies reagerer kraftig på det de mener sprer et feilaktig inntrykk av musikkbransjen.

- Jeg leste om noen som sa at arrangører og plateselskap presser de til å drikke alkohol. I løpet av 20 år har vi aldri opplevd noe sånt. Om du ikke er i stand til å takke pent nei, så er du kanskje ikke ment for denne bransjen, sier Haugen.

Gamle myter Bandmedlemmene mener artistkollegaenes sutring bidrar til å opprettholde gamle myter om rock og fyll som gjør at bransjen ikke oppfattes seriøst.

- Om vi hadde røret rundt og vært fulle på scenen hele tiden sånn som mytene tilsier, så hadde vi aldri overlevd 20 år i denne bransjen, samtykker bandmedlemmene.

Viktig debatt Bandmedlemmene i Kråkesølv er enig i at enhver artist må være i stand til å takke nei til alkohol. De mener likevel at dette er et bransjeproblem som ikke kan skyves under teppet.

- Det er lett for Hellbillies å sitte på sin høye hest og kalle neste generasjons artister for sytepaver. Jeg mener at debatten er helt på sin plass, og at vi har full rett til å utfordre de etablerte holdningene i bransjen, sier Petter Unstad fra Kråkesølv til Dagbladet.

Han får støtte fra bandkollega Thomas Litangen som sier det er veldig lagt opp til alkoholbruk i bransjen.

- Det er viktig å være bevisst på hvilke konsekvenser det kan få for enkelte. Er det en bransje som har godt av å ta den debatten, så er det musikkbransjen, sier Litangen.