Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Irske Damien Rice fra loffen til kritikertoppen

Irske Damien Rice loffet rundt i Europa med gitaren under armen og lærte å lytte til seg selv. Etterpå lagde han en av årets mest kritikerroste plater i norsk presse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«En stille eksplosjon av et debutalbum,» skrev Dagbladets anmelder om «O» og ga terningkast seks. Det har nesten alle de andre norske avisene gjort også. Halvannet år etter utgivelsen ligger fortsatt plata på den irske albumlista. Denne uka klatrer albumet til en oppsiktsvekkende sterk åttendeplass på den norske albumlista.

- Det er morsomt, men litt rart. Jeg lagde albumet hjemme hos meg selv på mitt eget plateselskap. Før jeg slapp plata i Irland, gjorde jeg ingen presse. Jeg ville at den skulle leve sitt eget liv. Målet mitt med plata var bare å få den ut. Og nå sitter jeg her i Oslo. Sprøtt, smiler Damien Rice.

Sommerleir

Denne sommeren føles som en eneste lang sommerleir for iren.

- Den siste tida har jeg vært i New York, Dublin, Barcelona, New York igjen - og så Oslo. Jeg måtte gå litt rundt i gatene for virkelig å forsikre meg om hvilken by jeg befant meg i.

- Har suksessen gjort noe med deg?

- Nei. Men hva er suksess? Å selge en million plater, men føle seg miserabel? Du kan ikke kvantifisere suksess. For meg er suksess å våkne opp hver morgen og glede seg over at det er nok en fantastisk dag i livet mitt.

Lykkelig vandrer

Damien Rice spilte i indierockebandet Juniper i åtte år. De hadde et par låter som gjorde det ganske bra på irsk radio. Men da bandet skulle spille inn debutalbumet, skapte kontraktregler trøbbel for dem. Rice forlot bandet og vandret rundt med gitaren i Europa i et år.

- Jeg måtte komme meg bort fra Dublin. Ikke hadde jeg penger og ikke hadde jeg noe fast sted å bo. Men jeg var lykkelig.

- Gjorde reisingen noe med musikken din?

- Jeg lærte å lytte til meg selv. Da jeg spilte på gata, føltes det ofte som om jeg mistet meg selv i sangene. Det var en fin følelse.

Rice spiller alt fra gitar, bass, klarinett, piano, trommer og perkusjon på plata. Dessuten har han produsert, spilt inn og mikset plata sjøl.

- Noen vil nok kalle meg en kontrollfrik. Men jeg vil heller kalle meg en frihetsfrik. Jeg liker ikke at noen forteller meg at jeg skal gjøre ditt, gjøre datt, sier Damien Rice, som kommer tilbake til høsten for å spille konsert.

SUKSESS: Damien Rice har fått toppkarakter i mange aviser for albumet «O». <!--FOTO-->