Irske gullunger

JJ72 har solgt til gull i Storbritannia. På fredag spilte de på det legendariske Top of the Pops på BBC. I dag spiller de unge melankolikerne på So What! i Oslo.

JJ72s selvtitulerte debutalbum «JJ72» er kåret til en av fjorårets 50 beste skiver av musikkmagasinet Q, og de er nå nyaktuelle med singelen «Snow». Den trives på britiske hitlister, og slipper også til på radio her hjemme. Bandet, som består av to gutter en jente knappest ferdige med tenårene, er Irlands ferskeste bidrag til musikkverdenen. Med Mark Greaney på vokal og gitar, Hilary Woods på bass og Fergal Matthews på trommer, ble bandet til for knappe fire år siden. Da medlemmene var 16 år gamle!

Dublingruppas melankolirock har blitt sammenlignet med Manic Street Preachers, Suede og Radiohead, særlig gjennom vokalist og gitarist Mark Greaneys intense stemme. En angstdreven englerøst som ikke står tilbake for hese falsettskrik, når de dramatiske tekstene krever det. Hør bare hva Aftenpostens Svein Andersen sa om gutten i anmeldelsen av høstens album: «Vokalist Mark Greaney er i besittelse av den typen stemme som bare fanger lytteren. Han behersker falsettens vanskelige balansegang og når toner man ikke trodde var mulig.»

Og gjennomgående blir Bandet lagt merke til, JJ72 har fått merkelappen som et noe annerledes britisk kometband. Som frontfigurer for ungdommelige følelsesutbrudd, er de spådd å nå høyt, som overskriften på Aftenpostens anmeldelse sier: «De neste store». Du kan lese mer på hjemmesidene til JJ72. Bandet er også intevjuet i siste nummer av Q Magazine.