Irving bekymret for sikkerheten på Lillehammer

Nazihistorikeren holder ankomsten hemmelig.

HEMMELIG FOREDRAG: David Irving har begynt å selge billetter til foredraget sitt på Lillehammer. Men nøyaktig tid og sted er foreløpig hemmelig.  REUTERS/Alessia Pierdomenico
HEMMELIG FOREDRAG: David Irving har begynt å selge billetter til foredraget sitt på Lillehammer. Men nøyaktig tid og sted er foreløpig hemmelig. REUTERS/Alessia PierdomenicoVis mer

||| (Dagbladet.no): Den svært omdiskuterte nazihistorikeren David Irving holder kortene tett til brystet når det gjelder hans planlagte besøk på Lillehammer senere denne måneden.

Irving var opprinnelig invitert til å holde foredrag under Litteraturfestivalen på Lillehammer, som åpner 26. mai.

Men etter massiv kritikk og trusler om forfatterboikott, trakk festivalen invitasjonen tilbake. Dermed annonserte Irving at han ville komme på eget initiativ.

Vil ikke bli stoppet
Men dersom du planlegger å lytte til Irving på Lillehammer, blir du nødt til å rydde kalenderen for minst to maidager. Han nekter å oppgi nøyaktig tid og sted for foredraget.

- All informasjon vil være hemmelig fram til 27. mai. Jeg vil ikke lage noe bråk, sier Irving på telefon til Dagbladet.

Han er bekymret for sikkerheten under oppholdet.

- Det var folk som var fast bestemt på å hindre foredraget mitt på festivalen, og enkelte vil helt sikkert prøve å stoppe meg nå også. Det er en trist situasjon, men slik er det. Det er et verdensomspennende system som prøver å stoppe meg, sier Irving.

Selger billetter
Først 28. mai vil han være tilgjengelig for pressen på Lillehammer, sier han. På forsiden til hjemmesiden hans står det at han vil holde foredrag på Lillehammer samme dag. Dersom du går videre til en påmeldingsside, får du oppgitt 29. mai. Irving vil ikke fortelle hvilken av dagene som er den riktige før han kommer til Lillehammer.

Men han har begynt å selge billetter. På hjemmesiden hans står det at du må melde deg på for å få nærmere informasjon om foredraget. Påmeldingen koster «omkring ti pund». Også dette skal være grunnet «sikkerhetsmessige hensyn».

- Det er mange som prøver å få ut informasjon om stedet. Men når de har betalt og registrert seg, får vi en måte å identifisere dem på. Det er en måte for oss å sikre et fredfult arrangement, sier Irving, men legger til at det går an å kjøpe billett i inngangen også.

Han hevder å ha gode grunner til å være så opptatt av sikkerhet. For fire år siden holdt han foredrag og deltok han på en middag i Chicago. Ti minutter inn i middagen skal det ha dukket opp en stor gruppe maskerte mennesker, som ramponerte restauranten og angrep gjestene.

- Jeg har hatt store problemer i USA. I juli skal jeg holde foredrag i 20 byer der, og da gjør jeg det på samme måten som i Lillehammer, sier han.

Glad hvis nazistene kommer
- SOS Rasisme har sagt at de ønsker å stoppe foredraget ditt, fordi de frykter at det vil tiltrekke hundrevis av nazister fra hele Norden. Hva tenker du om det?

- Jeg vet ikke hvem publikummet mitt er. Hvis nazistene kommer, blir jeg glad. Da vil jeg få muligheten til å rettlede dem i deres mange misoppfatninger, sier Irving.

Han skal ha organisert besøket og foredraget på Lillehammer helt på egenhånd, men har fått litt hjelp fra enkelte privatpersoner som har tatt kontakt med ham.

Det Norske Studentersamfund har også vurdert å arrangere en debatt om talefrihet med Irving. De tok kontakt med ham i slutten av oktober i fjor, etter at det ble kjentat Litteraturfestivalen trakk tilbake invitasjonen. Irving ville svært gjerne komme, men debatten blir likevel ikke noe av.

- Vi betrakter oss som Norges frieste talerstol, og mente det var rom for dem type debatt. Men på grunn av eksamener, har ikke debattforeningen vår hatt mulighet til å arrangere det, sier bookingansvarlig Torstein Løvlid.