Irving vil saksøke Lillehammer-hotell

Nazihistorikeren sliter med å finne møtelokale.

KOMMER, KOMMER IKKE: David Irving har problemer med å finne et lokale til foredraget sitt på Lillehammer. Her fra et møte i Barcelona i fjor. Foto: SCANPIX /EPA/SUSI SAEZ
KOMMER, KOMMER IKKE: David Irving har problemer med å finne et lokale til foredraget sitt på Lillehammer. Her fra et møte i Barcelona i fjor. Foto: SCANPIX /EPA/SUSI SAEZ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Den omstridte nazihistorikeren David Irving kan få problemer med å gjennomføre det mye omtalte møtet sitt på Lillehammer neste uke. Tre hoteller har kansellert bestillingene hans på konferanselokaler den siste uka. Det melder Aftenposten i dag.

David Irving hevder han alt i februar hadde bestilt møterom på Rica Victoria Hotel på Lillehammer. Men for kort tid siden ble bestillingen kansellert. Irving hevder hotellet skyldte på dobbeltbooking.

Vil saksøke hotellet
- Jeg kommer til å saksøke dem for dette. Så snart jeg kommer til Oslo, vil jeg ta kontakt med advokater. Hvis de har dobbeltbooket, har de plikt til å finne et annet egnet lokale til meg. Det sier de at de ikke kan gjøre, sier Irving på telefon til Dagbladet.

Han forteller videre at han kommer til Oslo på mandag, men vil fortsatt ikke si når og hvor møtet på Lillehammer vil finne sted. På hjemmesiden hans står det at han skal snakke på Rica Victoria Hotel fredag 29. mai. På siden der han selger billetter til møtet, står det torsdag 28. klokka 19.00.

- Har du funnet et nytt lokale?

- Det kan jeg ikke si noe om. Hver gang jeg gjør en ny avtale, kommer det kanselleringer.

Hotellsjef ved Rica Victoria Hotel, Kjetil Engen, vil ikke kommentere truslene om søksmål. Han vil heller ikke si hvorvidt det stemmer at Irving hadde bestilt rom hos dem, for så å få bestillingen kansellert.

- Jeg har ingen kommentar til dette i det hele tatt, sier han.

Samarbeid med politiet
- Er det en mulighet for at du må avlyse foredraget?

- Det kan jeg ikke si. Jeg har erfaring med dette, det er ikke første gang det skjer. Jeg har alltid tenkt på Norge som et fritt land, men nå må jeg kanskje revurdere det. Det er veldig vanskelig for oss å gjøre avtaler når de brytes hele tiden. I det siste har jeg fått mange henvendelser fra folk i Norge som vil komme for å høre på meg, og som synes dette er er leit, sier han.

Irving har tidligere sagt til Dagbladet at han er bekymret for sikkerheten rundt besøket på Lillehammer, og derfor venter med å gi detaljer rundt foredraget. Nå sier han at politiet i Oslo har tatt kontakt med ham for å planlegge sikkerheten rundt besøket hans, og at han vil samarbeide med dem. Lillehammer-politiet vil han derimot ikke samarbeide med.

- Politiet har for vane å kontakte hotellene, og det hjelper meg ikke. De mener det nok godt, men jeg tar mine egne forholdsregler når det gjelder sikkerhet, sier han.

Demonstrasjon på torsdag
Når han kommer til Lillehammer, vil han bli møtt med antirasistiske demonstrasjoner, skriver Aftenposten. Aksjon Stopp Irving vil demonstrere på Lilletorget førstkommende torsdag.

- Dette er en reaksjon på at Irving meldte at han kommer til Lillehammer, selv om Litteraturfestivalen avbestilte ham. Vi tenkte at det måtte skje noe, sier initiativtaker Turid Thomassen til Dagbladet.

Hun planlegger en demonstrasjon mot rasisme, nazisme og antisemittisme på Lilletorget på Lillehammer førstkommende torsdag.

- Vi har fått flere henvendelser fra forfattere og andre som skal på Litteraturfestivalen, og ønsker å si noe under markeringen, sier Thomassen.

Hun har ennå ikke spikret programmet for demonstrasjonen, og vil ikke utdype hvem som eventuelt skal holde appeller.

Antirasistisk Senter i Oslo vil sette opp busser fra Blitzhuset, for å frakte folk fra hovedstaden til demonstrasjonen. Det opplyser de på hjemmesiden sin.

- Vi vil gi folk en sjanse til å komme opp og støtte demonstrasjonen på Lillehammer, sier informasjonsleder Henrik Lunde til Dagbladet.

Venter ikke nazister
David Irving er omstridt som forfatter og historiker, etter å ha forfalsket kilder for å avvise nazistenes jøde- utryddelser. Dette har han også blitt fengslet for. I fjor høst ble han invitert til å holde foredrag på Litteraturfestivalen, som arrangeres fra tirsdag til søndag neste uke, i forbindelse med festivaltemaet «sannhet». Men etter store protester fra forfattere og andre, valgte festivalen å trekke invitasjonen. Dermed bestemte Irving seg for å arrangere et foredrag på Lillehammer på eget initiativ.

Thomassen sier at demonstrasjonen vil gå som planlagt uansett om Irving dukker opp på Lillehammer eller ikke. Verken hun eller Lunde er redde for at den vil utarte seg og bli voldelig.

- Det har vært snakk om at Irvings foredrag også kan tiltrekke seg nynazister?

- Det er noe SOS Rasisme har sagt. Men jeg har ingen tro på det. Mine kilder i Sverige sier at det ikke er noen grunn til å tro at det skal komme busslaster med nynazister derfra, og det finnes jo nesten ingen i Norge, sier Lunde.

David Irving (70)

• Har skrevet over 30 bøker om andre verdenskrig. Benekter konsekvent at nazistenes jødeutryddelser fant sted.

• Er på grunn av dette nektet innreise til seks land.

• Ble dømt til tre års fengsel i Østerrike i 2006 for å ha fornektet Holocaust i en tale og et intervju han ga i 1989. Slapp med 13 måneders soning.

• Ble invitert til Norsk Litteraturfestival i slutten av måneden for å holde foredrag om festivaltemaet sannhet.

• Invitasjonen skapte stor forargelse, og festivalledelsen trakk den til slutt tilbake.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer