GATELIV I IS-LAND: Tildekkede kvinner i Mosul - før forbudet mot burka og niqab ble innført. Foto: Reuters/Scanpix/NTB
GATELIV I IS-LAND: Tildekkede kvinner i Mosul - før forbudet mot burka og niqab ble innført. Foto: Reuters/Scanpix/NTBVis mer

IS er blitt redd for burka

Den såkalte islamske stat, IS, har forbudt de heldekkende plaggene burka og niqab i store deler av byen Mosul i Irak.

Kommentar

HERETTER vil det ikke bli lov å dekke seg helt til i nærheten av og inne i offentlige bygninger, militære installasjoner og ved kontrollposter. Årsaken er at en tildekket kvinne for kort tid siden drepte to IS-soldater og skadet en annen i den IS-kontrollerte byen Shirqat. Episoden skjedde ved en kontrollpost, der en kvinne plutselig trakk fram en pistol. Tidligere skal minst en liknende aksjon ha inntruffet i Mosul.

MELDINGENE om burka-forbudet kommer fra det iranske arabisk-språklige nettstedet alalam.ir. Journalisten henviser til en kilde han har i Mosul. Det er derfor uklart om forbudet bare gjelder for denne byen eller også for Shirqat og andre steder.

Nå skal kvinnene bare bære et tynt slør foran ansiktet og ikke noe mer når de er på steder IS regner som «farlige».

IS-SOLDATER går vanligvis i døden for Allah og med tro på at 72 jomfruer venter dem i paradis. Nå har imidlertid ledelsen fått kalde føtter og blitt redde – for kvinner.

Forbudet som er innført i Mosul er noe nytt, men tyder på at IS-terroristene ikke tåler å bli møtt med kvinnelig motterror. Det er tydeligvis et nederlag for dem.

Abu Bakr al-Baghdadi, lederen av IS, opprettet det såkalte islamske kalifatet under en fredagsbønn i Mosul i juli 2014 og kalte seg sjøl kalif Ibrahim (Abraham). Kort tid etter ble alle kvinner i IS-kontrollerte deler av Syria og Irak tvunget til å gå med svart burka eller niqab. Burka dekker hele ansiktet, niqab har en smal åpning for øynene. Rapporter har gått ut på at enkelte medlemmer av IS sitt religiøse politi ikke har vært fornøyd med niqab-bruken. I Syria ble en kvinne for en tid tilbake angrepet på gata fordi øyene hennes «syntes for mye». Ellers er kvinner som ikke har gått med de påtvungne plaggene blitt straffet «i henhold til sharia-lovene», som IS forklarer det. Straffen har blant annet vært piskeslag.

IS sin kleskode tvinger også kvinnene til å bruke hansker i det offentlige rom.

DET ER ekstreme islamisters spesielle tolkning av muslimenes hellige skrifter som gjør at de påbyr bruk av niqab og burka, slik det også skjer i Taliban-kontrollerte områder i Afghanistan. Men IS-lederne kan få vanskeligheter med å finne religiøs legitimitet for å forby de heldekkende plaggene. Noe slikt står det verken skrevet om i Koranen eller i hadith’ene, fortellinger om hva profeten Muhammed sa og gjorde. Men så framsto heller ikke Muhammed som feig.

Uansett burde IS-ledelsen i Mosul ha annet å tenke på enn burka- og niqabforbud. Den irakiske hæren og kurdiske peshmerga-soldaterer nærmer seg Mosul med hjelp fra amerikanske spesialstyrker og fransk artilleri. Byen er den neste som står for fall i et stadig mindre IS-imperium. Og når det skjer, kan kvinnene kaste av seg både burka og hijab, slik de gjorde da den nord-syriske byen Manbij ble erobret av kurdiske og syriske militsgrupper i midten av august.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.