Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Is, jordbær og kjærlige favner

HELLEFJORDEN (Dagbladet): Somrene varte evig da Agnete Haaland var barn. Det gjør de ikke mer for den travle skuespillerlederen. Særlig ikke når somrene er høysesong for spel.

- Kragerø er verdens vakreste by, og Hellefjorden er verdens vakreste fjord, stråler Agnete Haaland. Frilansskuespilleren og lederen for Skuespillerforbundet har tilbrakt somrene i Kragerø siden hun var barn. Hun mener folk er gale når de drar til utlandet om sommeren.

- Jeg kan i hvert fall ikke ha det bedre, sier hun fornøyd. - Inne i Kragerø treffer jeg halve Norge. Da er det godt å komme hjem til det lille huset ved fjorden. Jeg husker at pappa alltid dro med båt til Kragerø tidlig om morgenen for å kjøpe aviser og jordbær, gjerne en hel kasse. Det var det vi trengte fra byen, mimrer hun.

Selvforsynt idyll

Hun forteller at familien har tradisjon for selvforsyning. Det fiskes i fjorden og dyrkes grønnsaker og krydder rundt huset, i skråningene mot vannet og i den overgrodde hagen.

På knausen foran det 100 år gamle skipperhuset står en totempel omringet av viltvoksende, gylne liljer. Rett nedenfor finner vi brygga. Der har Agnetes tante laget en «vannsti» av steiner over til hytta si som ligger på en liten holme. Også ellers ligger husene tett. Naboer kommer og går.

- Ute, vi er alltid ute i vannkanten, spiser og bader, inne er vi bare i nødsfall, forteller Agnete Haaland. Da hun var liten fisket hun krabber og reker, slik hennes to barn gjør nå.

Evighetsfølelse

For ikke lenge siden spilte Agnete Haaland hovedrollen i spelet «Kråka», som ble spilt i vannkanten på Lindesnes. Nå står «Håkonarspelet» for døra. Dette er en maratonforestilling på fem timer i middelalderbyen i Bergen, med over 500 medvirkende og hele fire kor. Det blir ikke mye fri.

- Men det er deilig å komme til Hellefjorden mellom slagene. Når jeg tenker tilbake, er det evighetsfølelsen jeg forbinder med sommeren. Før tok somrene liksom aldri slutt, tida sto stille. Det var jordbær og is, og alltid en kjærlig favn i nærheten. Akkurat helt slik er det ikke mer, men jeg gjenkjenner det i mine egne barn, sier Haaland.

Alder: 39 årMitt jordbærsted: Hellefjorden, Kragerø- Foreldrene mine kjøpte Fjella i 1974, men vi kjente dem vi kjøpte stedet av, så det var ikke den første sommeren min her. Nå har jeg overtatt og har med min egen familie.- Det er så deilig at det er kort vei fra Oslo, bare to og en halv time. Da kan vi dra hit i helgene. Høsten er også fin. Da er det helt stille, og ingen på de andre hyttene.Min første sommerjobb- Det var en rolle i en TV-serie i 1970, «Den siste maksværing», en samtidsserie fra Bygde-Norge. Jeg var bare ti år og spilte Irene, den stakkars piken som ikke hadde noen far. Det var kjempegøy og tente gnisten for teatret.Mitt beste sommerminne- Jeg husker godt den gangen vi fikk en 12 kilos torsk i garnet. Den hadde større hode enn pappa! Jeg lo så jeg skrek, ble ikke redd, bare fascinert. Alle naboene ble invitert, og det ble torskemiddag for 20 mennesker!Min første sommerforelskelse- Det var i Per Arne, nabogutten hos bestemor i Kvinesdal. Vi var 5 år gamle. Jeg sa til bestemor at når jeg ble stor, da skulle jeg stryke skjortene hans! Det var 5-åringens bilde på kjærligheten. Heldigvis har det forandret seg litt, så jeg slipper å stryke skjortene til mannen min!

FJORDEN BEST: Agnete Haaland har det best inne i Hellefjorden, like ved Kragerø.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media