Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- IS kan sende krigere hit kamuflerte som flyktninger

Bokaktuelle Mah-Rukh Ali mener trusselen fra IS er større enn vi tror.

BOKAKTUELL: TV 2s nyhetsanker Mah-Rukh Ali er aktuell med boka «Trusselen fra IS». Foto: TV 2
BOKAKTUELL: TV 2s nyhetsanker Mah-Rukh Ali er aktuell med boka «Trusselen fra IS». Foto: TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg tror mange har tenkt at IS er en trussel langt borte, at vi sitter trygt i Norge. Men jeg blir mer skremt jo mer jeg leser om IS. Det er ikke en trussel langt der borte. IS ønsker et verdensomspennende kalifat, og de kan slå til hvor som helst, sier den kjente TV 2-journalisten og nyhetsankeret Mah-Rukh Ali.

33-åringer er denne uka aktuell med boka «Trusselen fra IS». Her forsøker den erfarne journalisten å vise hvordan IS fungerer.

Hun trekker fram at den enorme flyktningstrømmen vi nå ser i Europa, er en ren konsekvens av krigen i Syria. Ali tror at IS også kan komme til å benytte seg av de store flyktningstrømmene for å sende representanter til Vesten.

- Jeg er ikke i tvil om at IS ser på flyktningstrømmen som en måte å plante sine folk i Vesten. Det må man være smertelig klar over.

Må forstås historisk Mah-Rukh Ali mener vi best forstår terrorgruppen ved å se opprettelsen av IS i et historisk perspektiv. 

- Da de svartkledde mennene inntok Mosul, lurte jeg på hvordan var mulig at et par hundre menn kunne kapre enn millionby,
og deretter stadig legge under seg territorier i Irak og Syria. Jeg ville forstå hvordan gruppen hadde oppstått. Svaret er at røttene har ligget der i lang tid, gruppen har fått gro i fred, til det plutselig smalt over natta, sier hun.

«Hvilket budskap gir den? Hva er målet? Hvilke metoder bruker de for å spre propagandaen sin?» er spørsmålene hun har forsøkt å få svar på.

Gode på medier Noen av hennes funn, og det som skremmer henne mest, er hvor profesjonelle terrororganisasjonen er til å bruke stadig nye metoder til å få ut sitt budskap.

- De har et stort propaganda-nettverket med en egen nyhetsside og egne radiobulletiner. De vet også hvordan de skal få gjennomslag i tradisjonelle medier, sier hun.

Hun forteller at IS' sjokkerende halshoggingsvideoer og mishandlingen av kvinnelige slaver, er igangsatt av gruppen blant annet for å få oppmerksomhet i internasjonale medier. Det samme gjelder deres målrettede ødelegging av kulturminner og internasjonal kulturarv.

- De sjokkerer for å få mest mulig oppmerksomhet, sier hun.

Hvordan bekjempe dem? «Terrorgruppen har vokst og blitt dyrket fram over hundre år som et resultat av feilslått vestlig politikk», er en av konklusjonene i den nye boka.

Til Dagbladet utdyper hun:

- IS ble til etter invasjonen i Irak, det ga IS rom til å bli en terrorbevegelse og i ettertid har kampen i Syria gitt dem noe nytt å kjempe for. Det er to viktige årsaker for å forstå hvordan de har blitt så store som de har blitt. Feilslått vestlig politikk er bakteppet her, derfor må vi være ekstremt forsiktige med hvordan vi skal gå fram og sette gode langsiktige mål for å bekjempe dem, sier hun.

- Slik jeg ser det, er det i alle lands interesser å bekjempe IS. De slår til mot alle, de er derfor vår felles fiende, en ting som forener de alle land.

Ikke utenkelig Terrorforsker ved FFI, Truls Hallberg Tønnessen, er delvis enig i at IS kan komme til å sende folk via flyktningstrømmene til Europa.

- Men jeg tror at for IS' del, er det viktigste at frykten oppstår. Det er ikke utenkelig at IS har en intensjon om at folk skal tro at det er IS-folk blant flyktningene, det kan øke motstanden mot å ta imot flyktninger. IS ønsker denne polariseringen, sier Tønnessen til Dagbladet.

Han mener derimot det er vanskelig å vite noe konkret om intensjonene til IS.  

- Deres fremste budskap har vært at folk skal dra fra Vesten for å slåss med dem. Men etter at offensiven mot IS begynte i fjor, har det kommet flere taler fra IS der de oppfordrer folk til å gjøre angrep i Vesten, sier han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!