NEDBRENT: Slik så universitetsbiblioteket ut etter at IS hadde hatt kontrollen. Dette bildet er tatt 30. januar i år. Foto: Ahmed Jadallah/Reuters/Scanpix
NEDBRENT: Slik så universitetsbiblioteket ut etter at IS hadde hatt kontrollen. Dette bildet er tatt 30. januar i år. Foto: Ahmed Jadallah/Reuters/ScanpixVis mer

IS satte fyr på bibliotekene i Mosul. Nå trenger byen din hjelp for å fylle dem igjen

Folk sender bøker fra hele verden.

(Dagbladet): Det var ikke mye som ble holdt hellig, da IS herjet som verst i Mosul. Det gikk også utover bibliotekene i byen. Bøker ble stjålet, ødelagt og brent.

Nå vil noen ildsjeler prøve å gjenreise kulturarven.

BLASFEMISK: IS brukte flere forskjellige unnskyldninger for å brenne bøkene. Foto: Ahmed Jadallah/Reuters/Scanpix
BLASFEMISK: IS brukte flere forskjellige unnskyldninger for å brenne bøkene. Foto: Ahmed Jadallah/Reuters/Scanpix Vis mer

- IS brukte forskjellige unnskyldninger for å ødelegge bøkene. De kalte dem blant annet ubrukelig forskning, ulovlig forskning og blasfemiske bøker, skriver bloggeren Mosul Eye.

- Å bygge opp igjen bibliotekene og fylle dem med bøker, er en av de viktigste metodene for å reise Mosul igjen. Derfor lanserer vi en internasjonal kampanje for å samle inn alle typer bøker og andre litterære verk, som aviser, blader, magasiner og forskningsartikler, skriver de på kampanjens nettside.

- Vi ønsker litteratur om kunnskap og vitenskap på alle språk - og innen alle sjangrer.

Buzzfeed har snakket med bloggeren, som bodde i Mosul fram til 2016. Han er anonym av sikkerhetsårsaker, og skrevet mye om livet i byen. Bloggeren har selv studert ved universitetet, og underviste der da IS tok over byen.

- Hver gang jeg var på universitetet, brukte jeg mesteparten av tida i biblioteket. Når jeg ikke holdt forelesninger, var jeg der, sier han.

TRENGER HJELP: Nå ønsker byen bokhjelp fra hele verden. Foto: Ahmed Jadallah/Reuters/Scanpix
TRENGER HJELP: Nå ønsker byen bokhjelp fra hele verden. Foto: Ahmed Jadallah/Reuters/Scanpix Vis mer

Området i Mosul, der biblioteket ligger, ble frigjort i januar. En gruppe ildsjeler begynte umiddelbart å gjenoppbygge biblioteket og jobbet for å redde det IS ikke hadde klart å ødelegge.

Ifølge bloggeren var de fleste bøkene destruert.

Nå har de klart å samle inn 10 000 bøker, men er fortsatt langt fra målet. De håper å ha 200 000 bøker før de åpner universitetsbiblioteket igjen, forhåpentligvis i januar 2018.

- Nå må vi knyttet Mosul sammen med resten av verden igjen. Vi trenger like mye hjelp nå, som da IS tok over byen. Ikke glem oss nå.

Hit kan du sende bøkene dine:
Mosul Eye campaign to revive the libraries of Mosul Address: Iraq, Erbil, Sadunawa behind Erbil International Hotel (Sheraton) building.

IS satte fyr på bibliotekene i Mosul. Nå trenger byen din hjelp for å fylle dem igjen