MANGE BLE MASSAKRERT : Regimekritikere fra Andijan i Usbekistan  våren 2005. Mange av dem ble massakrert av president Islam Karimov, og islamistbevegelsen IMU ble jaget fra landet. Nå vil de på vei tilbake. AP Photo/Mikhail Metzel/Scanpix
MANGE BLE MASSAKRERT : Regimekritikere fra Andijan i Usbekistan våren 2005. Mange av dem ble massakrert av president Islam Karimov, og islamistbevegelsen IMU ble jaget fra landet. Nå vil de på vei tilbake. AP Photo/Mikhail Metzel/ScanpixVis mer

IS utvider sitt kalifat

Vil gjøre Sentral-Asia til ny slagmark.

Kommentar

DEN ISLAMSKE bevegelsen i Usbekistan (IMU) har sverget troskap til det islamske kalifatet. Det er snakk om en av de viktigste ytterliggående islamistiske bevegelsene, som tidligere var lojale mot Taliban i Afghanistan, men som det siste året har vært på glid mot Den islamske staten, IS, som kontrollerer store deler av Irak og Syria.

- Takk herren, ved å følge den allmektiges vilje har vi sverget vår troskap (Bay'a) til kalifatet som har bøyd seg for islam, og vi er nå en del av det, sier lederen av Den islamske bevegelsen i Usbekistan, Usman Ghazi, i et mer enn to minutter langt filmklipp. Klippet kommer en uke etter nyheten om at den enøyde og mystiske Taliban-lederen mulla Omar var død. Det er en logikk i dette. Mulla Omars død gjør det lettere for ytterliggående grupper å kutte bånd til Taliban og knytte nye allianser.

TROSKAPEN som den Islamske bevegelsen har sverget til IS er viktig fordi det kan åpne en ny front for kalifatet, den tradisjonelle islamske ideal-staten. Usbekistan er det store og folkerike landet i Sentral-Asia med 30 millioner mennesker. Sentral-Asia er en fruktbar misjonsmark for ekstremistisk islamistisk ideologi. I land som Tadjikistan og i store deler av Usbekistan og Kirgisistan er den ingen økonomisk utvikling, og store deler av befolkningen lever av de pengene flere millioner fremmedarbeidere sender hjem fra Russland. De pengene blir mindre og mindre verdt på grunn av rubelens devaluering.

USBEKISTAN HAR vært styrt med jernhånd av Islam Karimov siden selvstendigheten i 1991. Han har slått hardt ned på islamistiske grupper, og for ti år siden jaget han IMU ut av landet etter en massakre i byen Andijan der rundt 700 regimekritikere ble skutt og drept av sikkerhetstyrker, og lederne for IMU fengslet og torturert i en godt planlagt kampanje. Det førte til at IMU i stor grad forlot Uzbekistan, og dro over grensa til Afghanistan. I det nordlige Afghanistan og på pakistansk side av grensa til Afghanistan har IMU hatt sitt forfeste siden da. Til tross for at flere IMU-ledere har blitt drept, blant annet av amerikanske droner, skal bevegelsen fortsatt ha 5000 mann under våpen.

MANGE USBEKER, og andre sentral-asiater, har også deltatt på IS sin side i krigen i Irak og Syria. Men det er ikke derfor IMUs lojalitet til kalifatet, og dets leder Abu Bakr al-Baghdadi, er mest interessant. Det mest interessante er hvis IMU vender hjem til opprinnelsen i Usbekistan etter manre år som handelsreisende i terror fra Afghanistan, Pakistan og til Den arabiska halvøya. I Usbekistan er frykten stor for å ytre opposisjonelle meninger. USA er tilbakeholdne med kritikk av menneskerettighetene, fordi landet har fått lov til å operere fra baser i landet. Men undertrykkelsen fører trolig til en radikalisering i mange islamistiske miljøer.

- Det politiske systemet Karimov har bygget er den største trusslen mot stabiliteten i Uzbekistan. Etter massakren i Andijan har ekstremister i hele Sentral-Asia funnet nye følgere. IS og deres trussel mot regionen er delvis et svar til Karimovs langvarige undertrykkelse av muslimer, sier Daniil Kislov, analytiker av sentral-asiatiske forhold til al Jazeera.

EN USBEKISK sikkerhetskilde sier til nyhetskanalen at en militær enhet fra IS ble stanset av usbekiske sikkerhetsstyrker da de prøvde å ta seg inn i Uzbekistan fra Afghanistan i april. Også det forteller om IMUs ambisjoner om å komme hjem.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.