Anmeldelse: Isabel Allende, «Over havet»

Isabel Allende på sitt aller beste

Forfatterens nyeste roman gjør et intenst og dypt inntrykk.

I FULL VIGØR: Isabel Allende (77) imponerer anmelderen med sin nyeste bok. Foto: Brian To/Variety/REX / NTB scanpix
I FULL VIGØR: Isabel Allende (77) imponerer anmelderen med sin nyeste bok. Foto: Brian To/Variety/REX / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er få kriger som har avfødt så mye - og god - litteratur som den blodige spanske borgerkrig, med folk som Hemingway, Orwell, Koestler, Malraux og Nordahl Grieg. Også avdøde Jan Jacob Tønseths slående gode «Hilmar Iversens ensomhet (1992), handler om krigen i Spania, og i forfjor kom franske Lydie Salvayres vakre «Ikke gråte».

Nå føyer Isabel Allendes «Over havet» seg inn i rekken av skjellsettende prosa fra det som også har blitt kalt poetenes krig.

Den spanske legen Victor Dalmau bor i Barcelona, og er kun halvveis i medisinstudiet da borgerkrigen bryter ut.

Sammen med sin bror Guillem kjemper han på republikanernes side, og får en brutal opplæring som kirurg i de tre blodige årene krigen varer. Broren blir offer for Francos etterhvert uslåelige styrker, og i 1939 må Victor flykte sammen med sin gravide svigerinne Roser.

Den eneste muligheten er Frankrike, men der venter kun fiendtlige franske soldater og overfylte flyktningeleire. Det klinger ubehagelig velkjent for oss i dag.

«Hundretusenvis av livredde flyktninger rømte til Frankrike, hvor de ble møtt med frykt og hat. Ingen ville ha disse utlendingene, de røde, frastøtende, skitne mennesker, rømlinger, desertører, kriminelle, som var betegnelsene pressen ga dem, som kom for å spre epidemier, for å stjele og voldta og oppmuntre til kommunistisk revolusjon», heter det i denne boka som handler om flukt – og det å være uønsket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.