ELEGANT: Sceneuniverset er minimalt og elegant, men Ingun Bjørnsgaards «Sjøen» blir ofte for distansert. Foto: Knut Bry/Ingun Bjørnsgaard prosjekt.
ELEGANT: Sceneuniverset er minimalt og elegant, men Ingun Bjørnsgaards «Sjøen» blir ofte for distansert. Foto: Knut Bry/Ingun Bjørnsgaard prosjekt.Vis mer

Isbading

«Sjøen» er klar og kald.

|||DANS: For et sted! Scenografien består av et spinkelt sølvstakitt mot et blekgrønt underlag, og en boks av et hus der projeksjoner av vann og trær flimrer forbi på husveggen. Og bakom synger skogene: Biospheres kjølige og elegante klanger, influert av komponisten Arnold Schönberg, skaper et lydbilde som nå er melankolsk, da illevarslende.

De minimale effektene skaper et sommersvalt og skimrende sceneunivers der driftene driver kaotisk rundt. Det er et perfekt bakteppe for den prisbelønte samtidskoreografen Ingun Bjørnsgaards nytolkning av Ibsens «Fruen fra havet»: Samtidsdanseforestillingen «Sjøen».

Blir abstrakt
Men intensiteten og elektrisiteten i forestillingen varierer. Best og mest inntrykk gjør Bjørnsgaards form for pas de deux: De fem danserne har en rekke tette duetter som er fulle av makt og avmakt, begjær og avvisning. Men den underliggende dramaturgien er ikke like sterk. Danserne går ut og inn av alle rollene i det opprinnelige stykket, det gjør forestillingen mer abstrakt, men svekker også følelsen av fremdrift.

Og når Ibsens tekst leses høyt med overdrevet og melodramatisk intonasjon, skaper det en tilsiktet komisk effekt, men øker også følelsen av kulde og distanse. Ironien gir først og fremst en følelse av at hele prosjektet er en lek. Det gjør også de glimtvise parodiene på det klassiske ballettspråket.

Havfrueaktig
De tre kvinnelige danserne åpner forestillingen med små, feminine og havfrueaktige bevegelser som får dem til å virke valne og svake. Etter hvert utvikler de seg, blir mer sammensatte og sterke, og Bjørnsgaards koreografi er best når kroppene får strekke seg ut og skape store figurer og bilder og heftige samspill.

«Sjøen» er en disseksjon av Ibsen, et studium i hvilke roller man kan anta i ekteskap og søskenforhold, eller andre sterke relasjoner. Det er en intellektuell oppsetning som i litt for stor grad undertrykker følelsene sine, og som holder publikum på en armlengdes avstand.