KOMMENTARER

Statsministeren i Russland

Isbryteren Erna

Hun vil nødig innrømme det. Men statsminister Erna Solberg dro til Russland for å bryte is.

NÆRT NOK?: Statsminister Erna Solberg møtte Russlands president Vladimir Putin i St. Petersburg mandag. Foto: NTN Scanpix
NÆRT NOK?: Statsminister Erna Solberg møtte Russlands president Vladimir Putin i St. Petersburg mandag. Foto: NTN Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg sa det forsiktig da hun oppsummerte dagen, tirsdag, der hun først deltok i en paneldebatt med den russiske presidenten Vladimir Putin og andre nordiske ledere, og så møtte Putin i et eget møte. Hun sa at hun var i Russland for å «utforske samarbeidsområdene» med den store naboen i øst, etter Russlands annektering av Krim og støtte til prorussisk opprørere i øst-Ukraina, og de påfølgende vestlige sanksjonene mot Russland, for fem år siden. Forholdet mellom Russland og Vesten har på mange områder kjørt seg fast.

Solberg ville undersøke om det er mulig å løse litt opp. Men da hun etter møtenes slutt fikk spørsmål fra Dagbladet om Putin har det samme utgangspunktet - altså å «utforske samarbeidsområdene» - svarte hun egentlig ikke. Paneldebatten med Putin kjørte seg dessuten delvis fast i uenighet om utgangspunktet for at det har fryst til mellom Russland og Vesten - Ukraina.

Men statsministerens ambisjon med sitt besøk til Russland var det liten tvil om. Erna Solberg tilbrakte formiddagen mandag om bord på den russiske isbryteren Krasin. Det var før hun møtte den russiske presidenten på ettermiddagen. Erna Solbergs utflukt til isbryteren Krasin var tung av symbolikk. For Erna Solberg dro til Russland for å bryte is.

MØTTE PUTIN: Russlands president Vladimir Putin og statsminister Erna Solberg (H) deltok på Arktisk forum i St. Petersburg tirsdag. De to hadde deretter et bilateralt møte, og pressen fikk være til stede i starten av møtet. Der ble Frode Berg-saken et tema. Video: Jesper N. Finsveen / Dagbladet Vis mer

Det er en følelse av en slags lettelse å spore i kjølvannet av Erna Solbergs besøk til Russland. Både diplomater og norske næringslivsledere gir uttrykk for et håp om at den verste kulda mellom Russland og Norge er i ferd med å blåse over. Styreleder i Norsk - russisk handelskammer, Liv Monica Stubholt sier til Dagbladet det selvfølgelige fra et bransjeperspektiv, nemlig at hun er glad for statsministerens besøk, fordi det tydeliggjør for norsk næringsliv at samarbeid med Russland er ønskelig.

Men som Erna Solberg selv understreker så ligger sanksjonspolitikken på grunn av russernes rolle i det ukrainske dramaet fast. Oppsummert kan man i hvert fall si at å oppheve sanksjonene ennå ikke er et tema, men at det både fra norsk og russisk side uttrykkes et ønske om å normalisere den politiske dialogen. Som en sentral norsk næringslivsleder med kunnskaper om, og interesser i Russland, sier det:

- Tid leger ikke alle sår. Men det er klart at tid hjelper for å lege sår.

Håpet om å lege sår er både åpenbart og lett å begrunne. For et naboland som Norge er det mye mer behagelig å ha en vennlig innstilt kjempe ved vår side. Det gjør hverdagen enklere for både diplomater, forretningsfolk, og vanlige folk. Tonen i dialogen med Russland begynte å endre litt karakter allerede for halvannet år siden. Det betyr at arbeidet for at Erna Solberg kunne reise til Russland har pågått en stund. Men dialogen er ikke lett.

Da Russland feiret seieren over Hitler-Tyskland for fire år siden, i 2015, med en storslått parade av veteraner fra 2. verdenskrig, så valgte Erna Solberg å ikke reise til Moskva. Dette skjedde til tross for at Norge virkelig hadde noe å takke det daværende Sovjetunionen for. Både fordi Den røde arme frigjorde Finnmark og Nord-Troms. Men framfor alt fordi Stalins soldater trakk seg tilbake etter krigen. Norge var det eneste landet der det skjedde, at Stalins soldater ikke ble sittende igjen som okkupanter.

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel deltok i frigjøringsjubileet, selv om hun et år tidligere hadde vært arkitekten bak EU-sanksjonene mot Russland. Seiers-jubileet for fire år siden var ikke bare en anledning der det var naturlig at en norsk statsminister deltok, det var nesten uhøflig å ikke delta. Kanskje angrer hun på det i dag?

Spørsmålet om isbryteren Erna på sin dag med Putin hadde brutt noe is henger derfor inntil videre litt i lufta. Hun prøvde, men det ennå uklart om hun kjørte seg fast.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer