Iselin C. Hermann

Fiffig og eggende Paris-roman av dansk forfatter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: I Gare du Nord-området i hjertet av Paris bor et knippe personer: Kirurgen Zephyr lever med sin kjølige kone, som av prinsipp ikke besvarer spørsmål. I samme hus bor forfatteren Toqué og tvers over gata hans elskerinne og deres hemmelige barn. Gatelangs vandrer også fotografen Sabatine. Hun skal oppleve en forelskelse som setter seg som krampe i kroppen. Og til sist er det Eric, sykepleieren som skriver legeromaner på si.

Identitetsforstyrrelser

Det som binder aktørene i boka sammen, er lukten og lyden av Paris og tida som skifter fra natt til dag, fra vår til sommer. Vi følger dem vekselvis en stund. Så, i det øyeblikket tanken melder seg at romanen beveger seg vel lenge i samme sporet, begynner alt å gli: Historiene vikles i hverandre, detaljer begynner å skurre, perspektivene sklir og personene flyter i hverandre.

Denne fasen av boka, der leserens forståelse gjennom noen sider glipper, er fiffig gjennomført. Etter hvert utkrystalliserer det seg klart, og kanskje litt vel forklart, en helt ny historie: Historien om en kameleon som bringer med seg kaos. Romanen utforsker tanken at alle menneskers liv henger sammen. Brå oppbremsing i ett liv, slik flere av skikkelsene opplever det, skaper kjedekollisjoner med mange impliserte. Dominoeffekten slår inn. Både i innhold og form forholder romanen seg til denne ideen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer