Ishmael (27) er krigens ansikt

Han overlevde krigen i Sierra Leone. Nå har Ishmael Beah (27) skrevet sin fortelling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Vet du om noen kule steder å danse?

Det er det første Ishmael Beah spør meg om. Den tidligere barnesoldaten er i Norge for å snakke om boka si «En bedre dag i morgen», men han vil også oppleve byen. Når vi sier ha det etter intervjuet, rusler han mot Frognerparken, og i kveld vil han altså ut å danse.

Musikken reddet ham

Og la oss starte nettopp der, med musikken. For boka handler om grusomhetene Beah har opplevd. Tapet av familien. Talløse drap, utført av ham selv. Og hvordan han endte opp i USA. Men den starter med en utflukt til et talentshow, og en beskrivelse av da Beah og vennene hans - etter å ha sett en videoen til «Rapper\'s Delight» med Sugarhill Gang - startet en rapgruppe.

«Jeg elsket dansen, og særlig likte jeg å lære meg tekstene fordi de var poetiske og utvidet ordforrådet mitt,» skriver han i boka.

Slik viser Beah at det finnes et Sierra Leone som ikke bare handler om krig og grusomheter. Det finnes et Sierra Leone før krigen brøt ut, der ungene hadde hørt om rapmusikk. Det finnes et Sierra Leone der mennesker leker, danser og er glade. Men musikken har også en langt mer alvorlig rolle i Beahs historie:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer